Priopćenje

SIP: Ministar Bevanda brutalno obmanjuje javnost u BiH

''Javnost u Bosni i Hercegovini smo detaljno upoznali i sa zakonskim osnovama za zahtjeve Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i prema Ministarstvu financija i riznice BiH, kao i prema Vijeću ministara BiH''.
Vijesti / Politika | 22. 04. 2022. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine odbacuje neargumentirane kvalifikacije ministra financija i riznice BiH Vjekoslava Bevande koji tvrdi da postoji orkestriran napad na njega iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje ''se redovito oglašava u pojedinim medijima uz tvrdnje da jedan čovjek može opstruirati donošenje proračuna ili odluku kolektivnog organa kakvo je Vijeće ministara BiH''. Ministar Bevanda ovakvim kvalifikacijama brutalno obmanjuje javnost u Bosni i Hercegovini'', kazali su u priopćenju iz SIP-a.

Dodaju kako ''Središnje izborno povjerenstvo BiH nikad nije tvrdilo da jedan čovjek može donijeti proračun, ali smo duboko svjesni da nekoliko ljudi koji sjede u Fiskalnom vijeću i Vijeću ministara BiH svakako mogu usporavati ili opstruirati navedeni proces usvajanja Zakona o proračunu intitucija i međunarodnih obveza BiH. A ministar Vjekoslav Bevanda sjedi u oba navedena tijela, i ključna je osoba za prohodnost donošenja relevantnih odluka''.

''Javnost u Bosni i Hercegovini smo detaljno upoznali i sa zakonskim osnovama za zahtjeve Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i prema Ministarstvu financija i riznice BiH, kao i prema Vijeću ministara BiH''.

''Središnje izborno povjerenstvo BiH smatra da osiguranje neophodnih financijskih sredstava za organizaciju i provedbu demokratskih izbora, pogotovo kad navedena sredstva već postoje na Jedinstvenom računu riznice, nisu nešto što bi se u bilo kojem demokratskom društvu moglo zaustavljati, uvjetovati ili usporavati'', istaknuli su, te dodali kako su ''navedena sredstva sredstva poreznih obveznika Bosne i Hercegovine, a ne sredstva Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, ministra ili Vijeća ministara BiH, i moraju biti korištena za namjene koje su zakonima Bosne i Hercegovine propisane''.

Iz SIP-a su kazali kako nisu tražili odobrenje Vijeća ministara BiH da posebnom odlukom doznači SIP-u sredstva iz ''tekuće rezerve'', nego sredstva iz akumuliranih viškova iz prethodnih godina.

''A i ta sredstva se dodjeljuju po proceduri kao i sredstva tekuće rezerve, shodno članku 17. Zakona o financiranju institucija BiH. Pravni osnov za donošenje posebne odluke Vijeća ministara BiH za kojim bi se odobrilo korištenje navedenih sredstava u uvjetima kada nije usvojen Proračun institucija i međunarodnih obveza BiH je situiran u članku 11. stavak 5. istog Zakona. Na navedenu proceduru je Središnje izborno povjerenstvo BiH, u jednom od svojih akata, uputio i sam ministar Bevanda'', kazali su.

Naglašavaju kako su ''predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda odbili su uvrštavanje točke dnevnog reda na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 20.4.2022. godine za donošenje posebne odluke po zahtjevu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH''.

''Proračun institucija i međunarodnih obveza BiH, koji cijela Bosna i Hercegovina po stavu ministra Bevande mora čekati kako bi imala Opće izbore, ovakvom dinamikom, koju diktira i ministar Vjekoslav Bevanda, uz članove Fiskalnog vijeća i predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju, može biti usvojen možda u prosincu ove godine, a možda i nakon toga.

Središnje izborno povjerenstvo BiH ovim putem želi upoznati javnost u Bosni i Hercegovini da ovakvim postupanjem i pristupom postoji objektivna opasnost da birači u Bosni i Hercegovini ne budu u mogućnosti sukladno Ustavu i zakonu ostvariti osnovno demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike u vlasti na dan održavanja Općih izbora 2. listopada 2022''. godine, zaključili su u priopćenju iz SIP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close