Oštro odbacio optužbe

Bevanda: Proračun ne donosi Vjekoslav Bevanda, a tenzijama pokušavaju dobiti jeftine bodove

Ministar Bevanda istaknuo je kako ne želi odgovarati na "neosnovane optužbe" s političkom pozadinom
Vijesti / Politika | 21. 04. 2022. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda još jednom je oštro odbacio sve optužbe da on na bilo koji način opstruira održavanje ovogodišnjih Općih izbora u BiH.

''Očigledno je da postoji orkestriran napad na mene iz Središnjeg izbornog povjerenstva koje se redovito oglašava u pojedinim medijima uz tvrdnje da jedan čovjek može opstruirati donošenje proračuna ili odluku kolektivnog organa kakvo je Vijeće ministara BiH. Pri tome nitko ne navodi argumente niti se poziva na zakonske procedure jer time bi negirali tvrdnju da jedan čovjek, pa premda to bio i ministar financija, može zaustaviti izborni proces u jednoj državi", rekao je Bevanda.

Ministar Bevanda istaknuo je kako ne želi odgovarati na "neosnovane optužbe" s političkom pozadinom, ali želi naglasiti na temelju kojih zakona i odluka Ministarstvo financija s njim na čelu radi i donosi odluke.

Naglasio je kako je SIP posljednji zahtjev za dodjelu sredstava iz tekućih rezervi uputio Vijeću ministara BiH, a ne Ministarstvu financija i trezora BiH.

Iz SIP-a su Ministarstvu financija i trezora dostavili zahtjev za mišljenje 10.3.2022.godine za "Prijedlog odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022.godini" na što je 24.3.2022. godine SIP-u upućen odgovor iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Ministar Bevanda podsjetio je da je članom 17. Zakona o financiranju institucija BiH propisano kako se raspolaže tekućom rezervom koja je temeljem Odluke o privremenom financiranju institucija ove godine planirana u iznosu 2.450.000 KM. Sukladno ovoj činjenici raspoloživa tekuća rezerva u 2. kvartalu 2022. godine ona iznosi 612.500 KM, odnosno jednu četvrtinu iznosa tekuće rezerve planirane u proračunu za 2020. godinu. Istim članom propisano je i na koji način Vijeće ministara donose odluke u svezi rashoda iz tekuće rezerve.

"Ministarstvo financija i trezora BiH svoj posao obavlja odgovorno i sukladno procedurama. Nakon što smo konačno 30.3. ove godine u Fiskalnom vijeću usvojili Globalni fiskalni okvir usporedo se sprema Dokument okvirnog proračuna (DOP) i proračun za 2022. godinu. I taj se posao ne radi preko noći niti po nečijim željama već po procedurama'', rekao je Benavda.

Ističe da je ministarstvo samo tehnički izvršitelj u procesu donošenja proračuna. Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt proračuna, prema zakonskim procedurama, taj dokument se šalje ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje u parlamentarnu proceduru na izjašnjavanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji usvajaju proračun.

"Iz Ustava i zakona je jasna procedura. Proračun ne donosi pojedinac Vjekoslav Bevanda, niti njegova politička stranka što je političkim strankama sklonim politikantstvu sasvim jasno, ali zamjenom teza dižu sebi rejting, ali i tenzije u državi kako bi prikupili jeftine političke bodove'', naglasio je Bevanda.

Dodao je kako neće dozvoliti da ga pod pritiskom netko tjera da krši Ustav i zakon.

"To nisam dozvoljavao ni kada su protiv mene pisali europskim predstavnicima i gradili prostor za političke podvale i spletke. U Zakonu o financiranju institucija BiH i drugim relevantnim propisima sve piše. Ja to i čitam i primjenjujem u praksi i nema tog pritiska koji će promijeniti moj pristup odgovornom i zakonitom radu'', zaključio je Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close