Iz OHR-a stigla podrška

SIP BiH izdao novu Naredbu Glavnom centru za brojanje

Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu promatraju akreditirani izborni promatrači.
Vijesti / Politika | 20. 10. 2022. u 18:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je na 66. sjednici donijela novu Naredbu Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

U cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje se razlikuje broj glasačkih listića  u glasačkoj kutiji, na način da ima manje glasačkih listića od broja potpisa, po službenoj dužnosti naređeno je Glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje vreća sa glasačkim listićima, izvrši ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića, te utvrdi i objedini rezultate izbora sa 22 redovnа biračkа mjesta za nivo Predsjedništva BiH, Parlamentarna skupština BiH, Parlament FBiH, Narodna skupština RS i skupštine županija.

Po danas donesenoj naredbi Glavni centar za brojanje će postupiti odmah i večeras početi sa otvaranjem vreća i brojanjem glasačkih listića.

Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu promatraju akreditirani izborni promatrači.

Iz SIP-a je također priopćeno da je predsjednik SIP-a BiH Suad Arnautović danas dobio pismo podrške iz Ureda Visokog predstavnika u BiH (OHR).

''Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je visoki predstavnik donio 27. srpnja imale su za cilj jačanje integriteta izbora i poboljšanje upravljanja izbornim procesom na transparentan način''.

SIP Bosne i Hercegovine igra ključnu ulogu u provedbi ovih izmjena i dopuna, općenito govoreći, pri osiguravanju da se izbori održe u skladu s relevantnim zakonodavstvom i demokratskim načelima. Konkretno, ovim izmjenama i dopunama SIP Bosne i Hercegovine pružena su sredstva za efikasno sankcioniranje u slučajevima kršenja izbornih pravila kao i za rješavanje slučajeva izborne prevare.

Član 6.7 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je izmijenjen i dopunjen odlukom Visokog predstavnika, predstavlja jednu od ključnih odredbi usmjerenih na zaštitu izbornih prava i borbu protiv izbornih nepravilnosti. Ovom odredbom proširuju se ovlaštenja SIP-a Bosne i Hercegovine u pogledu izborne administracije, uključujući i centre za prebrojavanje. Isto tako, ovom odredbom se SIP-u Bosne i Hercegovine omogućava da izbornoj administraciji izdaje naloge za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i izricanje sankcija, navedeno je u pismu, priopćeno je iz SIP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close