Pod lupom

Šehić: Potrebno mijenjati izborni zakon

Smatra da većini političara u našoj državi, ne odgovara nikakva promjena na bolje.
Vijesti / Politika | 04. 07. 2019. u 16:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Diskusija koalicije Pod lupom

Predsjednik strateškog odbora koalicije "Pod lupom" Vehid Šehić ukazao je na važnost Izbornog zakona BiH, koji je ogledalo demokracije, države, poštivanje ljudskih i građanskih prava, jednakosti građana BiH.

''Upravo zbog toga potrebno je mijenjati Izborni zakon BiH implementirajući odluke Europskog suda za ljudska prava i ustavnih sudova u našoj državi'', rekao je on.

Smatra da većini političara u našoj državi, ne odgovara nikakva promjena na bolje.

''BiH je po mnogim statističkim podatcima, ne samo europske nego i svjetske ljestvice, na dnu. To pokazuje činjenica da imamo vlast koja vodi računa isključivo o svojim osobnim i stranačkim interesima, a ne o interesima građana. Temelj uspješne politike je moral i etika, ali moral i etika ne postoje u našem društvu, a kada nema morala i etike onda imate neuspješnu vlast i neuspješnu državu kao što je BiH'', istaknuo je Šehić.

Video: Šehić: Potrebno mijenjati izborni zakon (VIDEO)

Direktor projekta "Pod lupom" Dario Jovanović smatra da se treba ozbiljno baviti izmjenama Izbornog zakona BiH, te podsjetio da su zadnje izmjene bile 2016., i bile su uglavnom tehničke prirode.

''Koalicija 'Pod lupom' ima 35 preporuka, od toga 15 su prioritetne i moraju se hitno usvojiti. Dio preporuka odnosi se i na uvođenje novih tehnologija u izborni proces, smanjenje unutarstranačkog praga, implementaciju presuda, ali i određena tehnička unapređenja u izbornom procesu'', rekao je Jovanović.

Tijekom diskusije, naglašena je potreba da se pooštre financijske i druge sankcije za kršenje zakona, te da se mora inzistirati na utvrđivanju odgovornosti i sankcioniranju prekršitelja, a to uključuje i kaznenu odgovornost tamo gdje postoje elementi za to.

Kopirati
Drag cursor here to close