El Dorado

Čović: Vlast idući tjedan, Izborni zakon do kraja godine, izbori u Mostaru dogodine

On je istaknuo da nema nijedne prepreke da “vrlo brzo imamo jedan sažetak plana rada budućeg predsjedatelja Vijeća ministara”, na osnovu kojeg će Predsjedništvo BiH donijeti odluku o imenovanju mandatara.
Vijesti / Flash | 20. 06. 2019. u 20:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je za Avaz TV da bi BiH novu izvršnu vlast trebala dobiti u idućih sedam dana.  Prema njegovim riječima, uvjetovanja više nema i sve je dogovoreno između lidera koji će činiti buduću okosnicu državne vlasti.

''Što se tiče Vijeća ministara, uvjeta više ne može biti. Mi smo sve ono što je trebalo napraviti između sebe dogovorili. Ovih dana smo, jučer i prekjučer, razmijenili informacije i čini mi se da smo blizu dogovora, ali to se meni nekoliko puta činilo, pa da ne bude opet da ne vidimo dobro aktualnu situaciju'', kazao je Čović.

On je istaknuo da nema nijedne prepreke da “vrlo brzo imamo jedan sažetak plana rada budućeg predsjedatelja Vijeća ministara”, na osnovu kojeg će Predsjedništvo BiH donijeti odluku o imenovanju mandatara.

 ''Ako to bude tako, a nekoga sam još čuo da je to kazao, mogli bismo u sljedećih sedam-osam dana imati uspostavu novog režima u Vijeću ministara. Što se tiče nižih razina vlasti, s partnerima se moramo dogovoriti što želimo, kao što smo se ovdje dogovorili, pa smo pisali izjave kako želimo raditi, isto se moramo dogovoriti i za federalnu razinu. Znači, ako smo partneri mi i SDA, onda moramo ozbiljno sjesti i vidjeti što ćemo raditi u iduće četiri godine, da nam ne propadnu projekti. Mi smo već otpočeli razgovore sa SDA prije dva dana, razgovarali smo tri-četiri sata '' kazao je Čović za Avaz TV.

Naglasio je da nema uvjetovanja s bilo koje strane te da se u ovoj godini mora izmijeniti Izborni zakon BiH.

''Izborni zakon mora biti donesen u ovoj godini kako bi iduće godine imali izbore u Mostaru, a i da ne idemo više u izborne cikluse bez članova zakona koji je Ustavni sud stavio izvan snage. Tu mislimo, izravno na Dom naroda i Predsjedništvo BiH'', naglasio je Čović.  

Formiranje vlasti u BiH i izmjene Izbornog zakona, prema riječima Čovića, bile su i teme njegovog današnjeg susreta u funkciji dopredsjedatelja Doma naroda PSBiH s predsjednikom OESS-a i šefom slovačke diplomacije Miroslavom Lajčakom.

''Kako je gospodin Lajčak dugo vremena bio zajedno s nama, razgovarali smo i kao prijatelji o mnogo tema, od toga kako uspostaviti ritam da vlast zaživi u BiH, na razini države i entiteta, kako riješiti probleme koji se danas postavljaju ispred nas, pošto on ozbiljno razumije prilike u Bosni i Hercegovini. Zajednički naš stav je da vlast odmah moramo uspostaviti. Pričali smo i o izmjenama Izbornog zakona'', rekao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close