SIP dozvolio

SDS ipak izlazi na izbore pod nazivom SDS Volja naroda

Predsjednik SDS-a Milan Miličević kazao je za Radio Slobodna Evropa da, usprkos odluci SIP-a BiH vezanu sa SDS - Volja naroda, i dalje očekuju pozitivnu odluku Suda BiH
Vijesti / Politika | 06. 06. 2024. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP BiH) odobrilo je 6. lipnja Srpskoj demokratskoj stranci – Volja naroda nastup na lokalnim izborima koji su zakazani za 6. listopad.

SIP BiH je 31. svibnja donio odluku da Srpska demokratska stranka (SDS) ne može sudjelovati na izborima. Prije nego što je SIP BiH raspisao izbore registrirana je nova stranka koja je nazvana Srpska demokratska stranka - Volja naroda.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević kazao je za Radio Slobodna Evropa da, usprkos odluci SIP-a BiH vezanu sa SDS - Volja naroda, i dalje očekuju pozitivnu odluku Suda BiH na žalbu koju je uputio SDS.

"Naravno, očekujemo da će Sud BiH donijeti odluku da SDS može nastupiti na listopadskim izborima. Međutim, znajući koliki je negativni uticaj politike i međunarodne zajednice, išli smo tri koraka unaprijed i stvorili sebi posljednju rezervnu varijantu koja je nazvana SDS – Volja naroda", kazao je Miličević za RSE.

SIP BiH je krajem svibnja odlučio da ne ovjeri kandidaturu SDS-a na lokalnim izborima, jer ne ispunjavaju uvjet koji se odnosi na otvaranje posebnog računa za financiranje kampanje.

Iz SIP-a su tada naveli da je u SDS-ovoj prijavi problematično upravo to što je račun prijavljen na ime glavnog tajnika.

SDS-u su krajem ožujka ugašeni bankovni računi, kao posljedica sankcija Ureda za imovinu stranaca (OFAC), američkog Ministarstva financija, pod kojima se ova stranka nalazi već 20 godina. 

Predsjednik SDS-a Milan Miličević komentirao je ranije za Klix  odluku SIP-a navodeći da je ta odluka "sramotna za svakog člana SIP-a koji je za nju digao ruku". Nakon toga su uslijedile i reakcije drugih dužnosnika iz Republike Srpske govoreći kako ej to udar na osnovna demokratska prava. Predsjednik PDP Branislav Borenović rekao je kako je to najstarija ali i najveća opozicijska stranka te da se niti jednim zakonom, niti bilo kojim drugim aktom se njeno političko djelovanje ne dovodi u pitanje. 

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da je skandalozna, nečuvena i sramna odluka SIP-a o zabrani izlaska na izbore SDS-u, kojom se "podrivaju temelji demokracije u RS i BiH."

Odluku je komentirao i Nenad Nešić, rekavši da je to još jedan u nizu pokušaja bošnjačke političke elite da frustraciju zbog nedavnog glasovanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici iskaljuje na srpskom narodu.

Zabraniti SDS-u izlazak na izbore je zločin prema biračima, sramota, a možda i podmukli plan da se SDS-ovi glasovi negdje "preliju", rekao je predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić. 

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić rekla je da je poražavajuća odluka SIP-a  naglasivši da ovo nije samo diskriminacija stranke i njenih kandidata, nego svih ljudi koji su imali i imat će namjeru da glasuju za SDS.

Kopirati
Drag cursor here to close