Zabrana SDS-u

Nižu se reakcije na odluku SIP-a: poluga u rukama stranaca, napad na demokraciju

Nižu se reakcije na odluku Središnjeg izbornog povjerenstva o zabrani SDS-u da izađe na Lokalne izbore.
Vijesti / Politika | 31. 05. 2024. u 19:52 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da je skandalozna, nečuvena i sramna odluka SIP-a o zabrani izlaska na izbore SDS-u, kojom se "podrivaju temelji demokracije u RS i BiH."

Cvijanović je istaknula da je tragično to što domaće institucije nastupaju tako restriktivno prema pravnim i fizičkim licima, a na primjeru SDS-a, vidimo i političkim subjektima bez bilo kakve sudske presude, "već samo zato što je neko iz inostranstva ili neka tuđa vlada odlučila da joj nešto nije po volji".

''Ovo je još jedan dokaz da je ovaj saziv SIP-a ništa drugo do poluga u rukama stranaca. Zaista se postavlja pitanje zašto su banke u potpunosti gasile tekuće i druge račune umjesto da su onemogućile one funkcije koje se i prate po pravilima OFAC-a'', ukazala je Cvijanović.

Podanički maniri

Istaknula je da je apsolutno neprihvatljivo da se u "podaničkom maniru samo izignorira situacija u kojoj se našao SDS i da je SIP tako olako pristao da onemogući ravnopravno sudjelovanje svih političkih subjekata u izbornom procesu".

''Ovo je brutalni napad na demokraciju, isto kao što je i pojava u kojoj neki stranac pojedinac može nametnuti izmjene kaznenog, izbornog ili bilo kojeg drugog zakona, umjesto institucija koje su za to ovlaštene i po Ustavu i po zakonu'', zaključila je Cvijanović.

Odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o odbijanju prijave SDS-a za sudjelovanje na predstojećim lokalnim izborima komentirao je i predsjednik PDP Branislav Borenović rekavši kako je to loša odluka koja predstavlja udar na osnovna demokratska prava. 

Video: 28. (žurna) sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine

Odluku je komentirao i Nenad Nešić, rekavši da je to još jedan u nizu pokušaja bošnjačke političke elite da frustraciju zbog nedavnog glasovanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici iskaljuje na srpskom narodu.

Udar na demokraciju

''Jasno je da Bošnjaci ne mogu da podnesu jačanje Srba i srpskog naroda, te koriste sve moguće mehanizme da nas oslabe i unište našu demokratiju'', kaže predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Dodaje da je odluka SIP-a direktan udar na demokraciju i predstavlja opasan presedan koji može imati dalekosežne posljedice.

''Sljedeći korak bit će sistematsko oduzimanje svih prava srpskom narodu u BiH. Ovim putem pozivam sve relevantne međunarodne i domaće institucije da reaguju i spriječe dalju eroziju demokratskih principa i prava Srba u BiH'', istaknuo je Nešić.

Dodaje da je ovo dokaz da srpski narod mora biti jedinstven.

S obzirom na to da je SDS pod sankcijama, ova stranka je prije nekoliko dana poslala prijavu SIP-u s računom na ime glavnog tajnika.

Srpska demokratska stranka prijavila se za sudjelovanje na izborima kao SDS, ali i kao Srpska demokratska stranka - Volja naroda "Politička stranka i nezavisni kandidat koji sudjeluju na izborina, dužni su otvoriti poseban račun za financiranje troškova kampanje. Račun otvara organ koji ovlasti politička stranka", naveli su iz SIP-a. Kako navode, u SDS-ovoj prijavi problematično je upravo to što je račun prijavljen na ime glavnog tajnika. 

Stevandić: SDS pomogao izbor SIP-a

Zabraniti SDS-u izlazak na izbore je zločin prema biračima, sramota, a možda i podmukli plan da se SDS-ovi glasovi negdje "preliju", rekao je predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

''Paradoks je što je SDS pomogao izbor tog SIP-a na prevaru i bez konkursa. Upravo tako SIP danas i radi. Poslovica kaže da "svaka sjekira sebi malj usječe"'', navodi Stevandić na platformi X.

 Trivić - poražavajuće

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić rekla je da je poražavajuća odluka SIP-a i izrazila nadu da će žalbeni postupak omogućiti SDS-u izlazak na izbore, jer to mora da bude u interesu svih aktera političkog života.

Trivić je naglasila da ovo nije samo diskriminacija stranke i njenih kandidata, nego svih ljudi koji su imali i imat će namjeru da glasuju za SDS, priopćeno je iz Narodnog fronta.

''Ovo nije pitanje SDS-a nego osnovnih postulata na kojima počiva demokracija'', istaknula je Trivić i dodala da je SDS "državotvorna stranka u RS."

Kopirati
Drag cursor here to close