Zbog sankcija

SIP zabranio SDS-u sudjelovanje na izborima

S obzirom na to da je SDS pod sankcijama, ova stranka je prije nekoliko dana poslala prijavu SIP-u s računom na ime glavnog tajnika.
Vijesti / Politika | 31. 05. 2024. u 18:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: SDS / Predsjednik SDS-a Milan Milićević

Na današnjoj sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH odbijena je prijava SDS-a za učešće na predstojećim lokalnim izborima.

S obzirom na to da je SDS pod sankcijama, ova stranka je prije nekoliko dana poslala prijavu SIP-u s računom na ime glavnog tajnika.

Ipak, na današnjoj sjednici, SIP je razmatrao ovu prijavu te su donijeli odluku da se ona odbije.

Srpska demokratska stranka prijavila se za učešće na izborima kao SDS, ali i kao Srpska demokratska stranka - Volja naroda

"Politička stranka i nezavisni kandidat koji sudjeluju na izborina, dužni su otvoriti poseban račun za financiranje troškova kampanje. Račun otvara organ koji ovlasti politička stranka", naveli su iz SIP-a.

Kako navode, u SDS-ovoj prijavi problematično je upravo to što je račun prijavljen na ime glavnog tajnika.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević komentirao je za Klix.ba odluku SIP-a navodeći da je ta odluka "sramotna za svakog člana SIP-a koji je za nju digao ruku".

"To je direktno ugrožavanje osnovnih demokratskih prava i opet po tko zna koji put udar na Srpsku demokratsku stranku koja je ovakvih udara u svojoj povijesti imala jako mnogo i uvijek ih je prevladala. I ovaj put ćemo ih prevladati", rekao je Miličević.

"S druge strane, politički subjekt koji smo prijavili pod imenom SDS-volja naroda. Ukoliko je on dobio ovjeru, nemam tu informaciju, to je neka zadnja opcija koju smo imali kao rezervu da izađemo na izbore. Predali smo prijavu SIP-u, to je bio jedini način u tom roku da se prijavi na izbore", zaključuje Miličević.

 

PDP podržao SDS: Nijednim aktom njima nije zabranjeno političko djelovanje

Predsjednik PDP Branislav Borenović je izjavio da odluka SIP BiH kojom se odbacuje prijava za izbore Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) je loša i predstavlja udar na osnovna demokratska prava.

Borenović je istaknuo da niti jednim aktom SDS-u nije zabranjeno političko djelovanje, a da je današnjom odlukom SIP to praktično učinio.

"Šokirala me ovakva odluka. SDS je najstarija srpska stranka, najveća opozicijska stranka i ponavljam - niti jednim zakonom, niti bilo kojim drugim aktom se njeno političko djelovanje ne dovodi u pitanje. SIP je morao naći način da se problem računa prevaziđe. Očekujem da se u žalbenom postupku ova nepravda ispravi i da SDS učestvuje na izborima", poručio je Borenović.

Kopirati
Drag cursor here to close