Magazinović

SDP tvrdi: Samo građanska BiH može u EU

Magazinović smatra kako političke elite svađaju narod kako bi ostale na vlasti i da je to model njihovog političkog preživljavanja.
Vijesti / Politika | 05. 03. 2018. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako BiH želi u EU, onda ona mora biti građanska zemlja, zato što je i EU građanska'', smatra član izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u parlamentu Vijeća Europe Saša Magazinović (SDP).

"Za neke ljude izbori su pitanje demokracije, a za druge su pitanje ostanka na slobodi. Mi u politici u BiH imamo mnogo kriminalaca političara koji imaju spregu s kriminalom, a jedini način da ostanu na slobodi jeste da ostanu na vlasti", rekao je Magazinović novinarima u Sarajevu uoči početka konferencije "BiH između ustavnih reformi i EU - perspektive građanske države i zahtjeva za ravnopravnošću".

Magazinović smatra kako političke elite svađaju narod kako bi ostale na vlasti i da je to model njihovog političkog preživljavanja.

Prema njegovim riječima, i nova Strategija Europske komisije za Balkan nosi u sebi dvije poruke - BiH neće dobiti kandidatski status dok su aktualne vlasti u mandatu, te da u BiH i cijeloj regiji mora biti raskinuta veza politike i kriminala.

Sličan stav ima i predsjedatelj Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti polova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Isaković (SBB) koji smatra da "građanska BiH treba što više zaživjeti".

Pozdravio je napore Inicijative "Građanke za ustavne promjene", koje na ovim promjenama insistiraju još od 2013. godine, ali od tada Vijeća ministara i Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma parlamenta BiH se nikada nisu izjasnili o tome.

Prema njegovim riječima, obveza BiH je da na svom putu k EU uskladi svoje zakonodavstvo s europskom legislativom i u ovom području.

Na konferenciji "BiH između ustavnih reformi i EU - perspektive građanske države i zahtjeva za ravnopravnošću" koja se danas održava u Sarajevu razgovara se o izazovima na putu k ustavnim rješenjima s ciljem uspostavljanja pune ravnopravnosti građana u BiH.

"Poseban naglasak stavljen je na postojanju/nepostojanju rodne komponente u Ustavu, a u kontekstu procesa pridruživanja EU, te obveze koje iz tog procesa i međunarodnih dokumenata stoje pred BiH", pojasnila je glasnogovornica Inicijative "Građanke za ustavne promjene" Vildana Džekman.

Konferenciju je organizirala Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u suradnji s Inicijativom Građanke za ustavne promjene i Agencijom za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close