Komšiluk

Magazinović od Čovića traži da BiH pomogne Hrvatskoj u pravima žena

Navodi kako je ''nevjerovatan i začuđujući otpor određenih krugova u hrvatskom društvu, ali i nerazumjevanje i strah od provedbe Konvencije''.
Vijesti / Politika | 11. 02. 2018. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kao člana Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH, te člana Komiteta za jednakopravnost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, duboko su me potresle slike protesta gdje su građanke i građani Republike Hrvatske tražili da se ratifikacijom Konvencije učini korak naprijed k zaštiti djevojčica i žena, na način kako je to učinjeno u Bosni i Hercegovini prije četiri godine'', naveo je Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u otvorenom pismu predsjedatelju Predsjedništva BiH, Draganu Čoviću.

"Vjerujem da pratite situaciju u susjednoj i prijateljskoj Republici Hrvatskoj, a u vezi problema s ratifikacijom Istanbulske konvencije – Konvencije Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Kao što znate, Bosna i Hercegovina je prije četiri godine ratificirala ovu Konvenciju, a naše institucije su učinile vrlo važne korake u ovoj oblasti, te smatram da smo u duhu dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa dužni pružiti stručnu i tehničku pomoć Republici Hrvatskoj kako bi im pomogli da pronađu unutarnji koncenzus koji će voditi ratifikaciji ove iznimno važne Konvencije'', napisao je Magazinović.

Navodi kako je ''nevjerovatan i začuđujući otpor određenih krugova u hrvatskom društvu, ali i nerazumjevanje i strah od provedbe Konvencije''.

''Smatram da mi, koji smo uspješno i bez problema prošli proces ratifikacije trebamo pružiti potporu susjedima da sustignu europske standarde u zaštiti ljudskih prava. Sam podatak da je u proteklih 10 godina preko 300 žena u Hrvatskoj ubijeno usljed obiteljskog nasilja nas obvezuje na to. Stoga Vas molim da redovnu i čestu komunikaciju Predsjedništva BiH, a posebno Vas osobno s državnim vrhom Republike Hrvatske iskoristite kako bi razgovarali na ovu temu i konkretno im pomogli. Naša je obveza da prigrlimo građanke i građane Republike Hrvatske u ovom osjetljivom trenutku za hrvatsko društvo i kroz svoj primjer pokažemo da može bolje. Smatram da bi Vaša poruka Vladi RH, Saboru, ali i Predsjednici da trebaju čuti glas ugroženih, ali i glas prosvjednika i krenu se baviti rješavanjem problema građana Hrvatske umjesto što se bave globalnim i problemima u regiji, imala velikog efekta i koristi i za državu i za građane susjedne nam države'', naveo je Magauinović.

Predložio je da s političkim partnerima u vlasti Čović dogovori paket tehničke i stručne podrške Hrvatskoj, te zaduži Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agenciju za ravnopravnost spolova BiH, uvažavajući njihove rezultate rada, da budu nositelji ove aktivnosti.

''Siguran sam da će Vam institucije Republike Hrvatske, ali i hrvatski narod, biti zahvalni na ovom angažmanu. Vjerujem da veliku pomoć može pružiti i bosanskohercegovački predstavnik u Saboru RH dr. Božo Ljubić koji je predsjedavao Zastupničkom domom Parlamenta BiH kada je Istanbulska konvencija ratifikovana i zajedno s nama glasovao 'za'. Podsjećam Vas da je tada i Dom naroda Parlamenta BiH čiji ste čelnik bili također ratificirao Konvenciju i to jednoglasno. Na koncu, predsjednica Hrvatske je u nekoliko navrata govorila o potrebi emancipacije Bosne i Hercegovine i nudila pomoć u tom pravcu. Sada kada je potrebna svojevrsna emancipacija dijela hrvatskog društva, ni Vi ni druga dva člana Predsjedništva nemate pravo da ne pomognete da naši susjedi učine iskorak u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, najveći nakon 1979. godine kada je na snagu stupila Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena", navodi u pismu Magazinović.

Kopirati
Drag cursor here to close