To be or not to be

SDP se još misli

Završena sjednica Predsjedništva - Hoće li SDP u vlast ili opoziciju odlučit će Glavni odbor u subotu
Vijesti / Politika | 07. 02. 2019. u 20:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluku o tome treba li SDP ući u vlast u Federaciji BiH, kao i na nivou Državne vlasti donijeti će Glavni odbor stranke u subotu, zaključeno je, između ostalog, na sjednici Predsjedništva SDP-a u Sarajevu, koja je završena kasno u četvrtak, potvrđeno je agenciji Patria u toj stranici.

BH blok, kojeg čine SDP, DF i Naša stranka donio je odluku da ne ulaze u vlast s nacionalnim strankama na nivou Federacije i na nivou državne vlasti, nakon izbora 7. listopada. Takva odluka dovela je do zategnutih odnosa između partnera u BH bloku, ali i unutar samog SDP-a.

Predsjednik SDP-a Tuzlanskog kantona kazao je danas u novinarima da je cilj SDP-a u ovom kantonu da uđe u vlast, zbog dobrog izbornog rezultata te stranke u Tuzlanskom kantonu. Dio članova SDP-a pak smatra da stranka treba ostati u opoziciji.

Bijedić je danas prije sjednice Predsjedništva također rekao da je Glavni odbor SDP-a taj koji potvrđuje treba li SDP ići u vlast ili opoziciju, bez obzira kakve odluke su ranije donijeli čelnici stranke.

“Ma kakvu odluku donese Glavni odbor, to neće dovesti do raskola unutar stranke, i ostali članovi trebaju ispoštovati tu odluku Glavnog odbora”, rekao je Bijedić.

Iz SDA su ranije pozvali BH blok da uđu u federalnu i državnu vlast, kako bi se, kako su izjavili, bosanskohercegovačke političke patriotske snage zajedno suprotstavile nasrtajima na teritorijalni integritet i državni suverenitet Bosne i Hercegovine koji dolazi iz susjedne Srbije i Hrvatske, ali i nekih unutarnjih retrogradnih političkih snaga.

Ulasku u vlast s nacionalnim strankama prvo su se usprotivili iz Naše stranke, nakon čega su poziv, za sada, odbili i iz SDP-a i DF-a.

Danas, uoči pripremnog sastanka Predsjedništva stranke za Glavni odbor, iz SDP-a Tuzlanskog kantona, poručuju da je njihov cilj da uđu u vlast.

Prije dva dana odluka Bh. bloka - DF, Naša stranka i SDP neće u vlast sa SDA, HDZ i SNSD-om. Danas u SDP-u pripreme za Glavni odbor, koji treba da odluči da li će ostati opozicija. Protiv opozicionog djelovanja najglasniji su u Tuzlanskom kantonu.

"Naš cilj je da uđemo u vlast. Zašto? Zato što smo pobijedili, zato što smo prva partija u Tuzlanskom kantonu i jedini smo pobijedili u BiH od SDP, drugo što je možda još važnije, mi smatramo da samim ulaskom u vlast se postojeće stanje može promjeniti", smatra Enver Bijedić, član Predsjedništva SDP-a.

Stranke okupljene u Bh. blok nisu uspjele formirati vlast u Tuzlanskom kantonu, jer SBB nije željela biti dio koalicije. Druga opcija je koaliranje sa SDA, čemu se protivi Naša stranka. Nakon odluke Bh. bloka da neće sa SDA, iz ove stranke poruka:

"Posebno začuđuje činjenica da su dokazane patriotske snage unutar DF-a i SDP-a, koje i same ukazuju na procese koji su usmjereni protiv BiH, na osnovu čega su i dobili povjerenje na izborima, na kraju popustili pod pritiscima nedozrelih i sumnjivih struktura iz Naše stranke i dijelova SDP-a", navode u SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close