Komentar

SDP: Ovo nije presuda Hrvatima

SDP BiH smatra da je ovo, isto kao što je to i nedavna presuda Ratku Mladiću, ''trenutak u kojem se prije svega moramo prisjetiti žrtava, a društvo u cjelini preispitati svoj odnos prema njima''.
Vijesti / Politika | 29. 11. 2017. u 16:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, izrečena političkom i vojnom vrhu paradržave Herceg-Bosne, jeste historijska odluka, prije svega za sve žrtve zločina, a onda i državu Bosnu i Hercegovinu'', priopćeno je iz ove stranke.

SDP BiH smatra da je ovo, isto kao što je to i nedavna presuda Ratku Mladiću, ''trenutak u kojem se prije svega moramo prisjetiti žrtava, a društvo u cjelini preispitati svoj odnos prema njima''.

''Radi se o presudi pojedincima koji su činili zločin i presudi nacionalističkom konceptu rasturanja međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, te ovo nikako nije presuda hrvatskom narodu u BiH. Zato ponovo pozivamo sve u BiH da ne dozvole bilo kakvu ostrašćenost i podizanje tenzija. Vrijeme je da se svi, koji to nisu uradili do sada, suoče sa, po tko zna koji put, sudski utvrđenom istinom. Neka to urade prije svega u interesu žrtava i njihovih obitelji, a onda zbog sebe i zajedničke budućnosti koja se može temeljiti samo na istini i pravdi'', navodi se u priopćenju za javnost SDP-a.

Iz ove stranke ističu kako presuda pokazuje da su svi projekti usmjereni ka negiranju i rastakanju države Bosne i Hercegovine osuđeni na propast.

''Sve politike koje su svoje djelovanje bazirale na zločinima i podjelama BiH doživjele su svoj sudski epilog. Vrijeme je da se one odbace i poraze'', navodi se u priopćenju uz ocjenu da je prokazivanje i sankcioniranje zločinaca osnova za izgradnju pravednog društva.

''Sudske presude koje ne mogu učiniti da zločini budu izbrisani, s druge strane pomažu da oni ostanu upamćeni i da posluže kao pouka za budućnost. Kažnjavanjem, ako ne svih, onda što većeg broja zločina i njihovih počinitelja i nalogodavaca'', smatraju u SDP-u, stvara se pretpostavka da generacije koje dolaze njima ne budu ponovno izložene.

''Konačno, za naše društvo je presudno važno da svi shvatimo da ne postoji kolektivna krivica naroda, nego da su naše jedino žrtve, i to svih nas, svaka od njih, a da su zločinci isključivo zločinci. Ključni nacionalni interes Bosne i Hercegovine je njena budućnost. Želimo da ona bude svijetla i prosperitetna i da svi građani i narodi BiH i njihova djeca u vremenu koje dolazi zajednički rade i doprinose boljem i sretnijem društvu. Vjerujemo u budućnost koja će biti temeljena na pomirenju, poštovanju i izgradnji zajedničkih vrijednosti i zajedničke Bosne i Hercegovine'', zaključuje se u priopćenju za javnost SDP-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close