Problemi s NES-om i Strankom za BiH

SDP odlučuje s kim će u vlast: Svi čekaju Nikšićevu odluku

Koji će put SDP izabrati i s kime će ići u koaliciju, trebalo bi biti poznato danas kada bi se javnosti trebao obratiti predsjednik stranke Nermin Nikšić.
Vijesti / Politika | 31. 01. 2023. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas bi trebao biti održan sastanak stranaka okupljenih u Osmorku ili Sedmorku nakon što je SDP poručio Pokretu za nove generacije da za njih više nema mjesta u ovoj koaliciji.

Tema sastanka je uspostavljanje koalicionih odnosa s ciljem formiranja vlasti kako na nivou entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, ali i kantona u kojima do sada vlast nije formirana.

Puca koalicija zbog delegata u Domu naroda PS BiH?

Problem u koaliciji je nastao kada je Stranka za BiH i Pokret za nove generacije zahvaljujući glasovima SDA dobila delegate u Domu naroda BiH iz FBiH a SDP nije dobio niti jednog.

Uz Pokret za nove generacije stala je Stranka za BiH i NES koje su podsjećamo napustile Osmorku na državnom nivou jer nisu htjele da koaliraju sa SNSD-om.

Osmorka neće bez NES-a i SBiH moći formirati federalnu vladu 

Ako Stranka za BiH i NES ne podrže SDP i druge stranke u Osmorci one neće imati dovoljno ruku da s HDZ-om formiraju vlast na nivou FBiH.

Pred SDP-om i strankama u Osmorci je nekoliko opcija a jedna od njih se nameće i moguća koalicija sa SDA koja će delegirati potpredsjednika FBiH.

Koji će put SDP izabrati i s kime će ići u koaliciju, trebalo bi biti poznato danas kada bi se javnosti trebao obratiti predsjednik stranke Nermin Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close