Nikšić odbija HDZ

SDP je protivnik, uvodi se treći entitet

Za Nikšića je HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH neprihvatljiv jer je ''suprotan presudama Europskog suda za ljudska prava…''
Vijesti / Politika | 22. 07. 2021. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neka podršku za ovaj prijedlog traže drugdje, u nama po ovom pitanju imaju jasne protivnike'', reagirao je na Facebooku čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić komentiravši prijedlog HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH.

''HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH je za SDP BiH neprihvatljiv jer je suprotan presudama Europskog suda za ljudska prava i europskoj demokratskoj praksi pošto se opet svodi na brojanje krvnih zrnca, antidemokratsku praksu etničkog ekskluziviteta, a uz to uvodi nove podjele, odnosno ad hoc treći entitet'', objavio je Nikšić.

Naime, HDZ BiH je poslao prijedlog izmjena koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH te Doma naroda BiH, a HDZ uvodi nova tzv. ad hoc izborna područja.


"Za potrebe izbora članova Predsjedništva BiH koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine formiraju se tri ad hoc izborna područja: A, B i C. U izborno područje A se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima s posljednjeg popisa stanovništva živi više od 2/3 bošnjačkog naroda. U izborno područje B se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima s posljednjeg popisa stanovništva živi više od 2/3 hrvatskog naroda. Sve ostale osnovne izborne jedinice se ubrajaju u izborno područje C", navodi se, između ostalog, u prijedlogu.

Kopirati
Drag cursor here to close