Samoubilačka misija

SDP BiH: Uozbiljimo se i pripremio odgovor na Dodikov separatistički akt

Visokog predstavnika, kao najmoćnijeg činitelja domaćeg pravnog poretka sa najširim ovlastima, pozivaju da bez odlaganja izvrši svoju dužnost i sankcionira one koji podrivaju Dejtonski sporazum i mir u BiH.
Vijesti / Politika | 02. 02. 2022. u 00:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija BiH, povodom izjava Milorada Dodika na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, poziva sve odgovorne činitelje političkog poretka u Bosni i Hercegovini da se uozbilje i pripreme sustavan i strukturiran odgovor na očit separatistički akt - priopćeno je iz te stranke.

U priopćenju se navodi da je potpuno jasno ''da je Dodik u političkom smislu krenuo u samoubilačku misiju''.

- Njen cilj je da uvlačenjem cijele države u sukobe i nestabilnost iza lažnih interesa naroda Dodik sakrije svoje tragove uništenja, pljačke javnih resursa i osiromašenja građana ovog dijela Bosne i Hercegovine. Očekujemo da pravosudne institucije države u skladu s hitnošću novonastale situacije odmah poduzmu nužne mjere u skladu sa svojim dužnostima. Nužno je odmah pravosudnom akcijom onemogućiti nastavljanje činjenja teškog krivičnog djela podrivanja suvereniteta BiH od strane Dodika i njegovih sljedbenika - navode iz SDP-a BiH.

Visokog predstavnika, kao najmoćnijeg činitelja domaćeg pravnog poretka sa najširim ovlastima, pozivaju da bez odlaganja izvrši svoju dužnost i sankcionira one koji podrivaju Dejtonski sporazum i mir u BiH.

- Od demokratskog svijeta očekujemo da podrži ovakve aktivnosti visokog predstavnika, te da konačno nametne sankcije svim onim koji destabilizira regiju i priječe europski put BiH. Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pokaže da neće u BiH tolerirati krimske i slične scenarije - navodi u priopćenju SDPBiH.

Dodaje da umjesto lamentiranja dijela političkih činitelja nad neuspjelim razgovorima o pitanjima koja su ipak u ovom trenutku sporedna, sve političke subjekte koji proklamiraju državničko djelovanje poziva na hitno reakciju i djelovanje na sprečavanju udara na ustavno uređenje i državni poredak.

Kopirati
Drag cursor here to close