Niz zaključaka

SDP BiH traži zaštitu NATO saveza

''Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da je u tijeku otvoreni napad na ustavnopravni poredak BiH''.
Vijesti / Politika | 16. 12. 2021. u 17:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH održanoj u četvrtak, usvojen je niz zaključaka kojim su definirani stavovi, principi i daljnji koraci u vezi sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini, obilježenom ''blokadom državnih institucija i otvorenim rušenjem ustavnog poretka države''.

''Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da je u tijeku otvoreni napad na ustavnopravni poredak BiH. U atmosferi blokade institucija države BiH, a posebno njenom eskalacijom nakon usvajanja posljednjih odluka Narodne skupštine RS smatramo da ne postoje uvjeti za nastavak pregovora o Ustavnoj reformi promjeni Ustava BiH i izmjenama Izbornog zakona, kao ni drugim pitanjima koja su u ovom trenutku od sekundarnog značaja. Izabrani predstavnici SDP BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH će nastaviti sudjelovati u radu svih parlamentarnih tijela i na sjednicama domova. U tom smislu pozivamo na hitnu deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH i normalizaciju rada izvršne vlasti'', poručili su iz SDP-a BiH.

Iz SDP-a BiH traže od Tužiteljstva BiH da, ''najkasnije u roku od 10 dana, obavijesti domaću i međunarodnu javnost šta su konkretno preduzeli i šta konkretno planiraju preduzeti kako bi sankcionirali pojedince koji su otvoreno napali ustavni poredak države Bosne i Hercegovine''.

''U slučaju da se Tužiteljstvo BiH ne oglasi u ovom roku, pozivamo nadležna tijela da na zakonit način pristupe utvrđivanju odgovornosti onih pojedinaca koji opstruiraju obranu ustavnog poretka BiH'', dodali su.

Također, traže od Visokog predstavnika u BiH da u najkraćem roku, ''stavi van snage zakone, odluke i zaključke organa vlasti bh. entiteta RS koji su usmjereni ka rušenju ustavnog poretka države BiH''.

''Pozivamo NATO savez da, u što kraćem roku, ojača vojne snage u Brčko Distriktu i drugim neuralgičnim točkama u Bosni i Hercegovini. Nužno je konkretnim mjerama i potezima spriječiti izbijanje oružanih sukoba u državi BiH i regiji. Država BiH je najveća žrtva u Europi od Drugog svjetskog rata i međunarodna obaveza je NATO-a, u skladu sa Aneksom 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, da efikasno zaštiti stanovništvo BiH od sljedbenika ideologija i politika koje su 90-ih godina počinile genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine'', zaključili su iz SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close