Ukinuti ili veće ovlasti

Dodik i SDA raspravljaju o Vijeću naroda RS-a, Komšić poručuje nema razgovora

U priopćenju SDA se navodi da je istina da aktuelno Vijeće naroda RS nije usklađeno s Ustavom BiH.
Vijesti / Politika | 16. 06. 2020. u 20:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da poziv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se reduciraju ovlasti Vijeća naroda RS predstavlja politički avanturizam koji može dovesti do narušavanja odnosa uspostavljenih Daytonskim mirovnim sporazumom.

U priopćenju SDA se navodi da je istina da aktuelno Vijeće naroda RS nije usklađeno s Ustavom BiH, „ali ne zato što ima previše jaku poziciju, kako Dodik tvrdi, već upravo suprotno - zato što ima slabiju poziciju od Doma naroda u FBiH, koji za razliku od Vijeća naroda RS može blokirati sve, pa i sam izbor entitetske vlade kao što je trenutno slučaj“.

''Po Daytonskom ustavu svi konstitutivni narodi imaju jednaka prava na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, što je potvrdio i Ustavni sud u odluci o konstitutivnosti iz 2000. godine. To znači da sva prava koja imaju u Federaciji BiH konstitutivni narodi moraju imati i u entitetu RS, kao i u Brčko Distriktu'', priopćeno je iz SDA.

Navodi se da je „činjenica da su ta prava bitno veća u Federaciji i Brčko Distriktu nego u entitetu RS-u, što je posljedica nepotpune i asimetrične implementacije Odluke o konstitutivnosti naroda, uvedene u vremenu tzv. Alijanse predvođene SDP-om“.

''Sve dok Dom naroda FBiH bude imao ovlasti kakve trenutno ima, Vijeće naroda RS može ići samo ka jačanju svoje pozicije, jer svako rješenje mora biti bazirano na Ustavu BiH koji je iznad entitetskih ustava'', navodi se u priopćenju SDA.

Naime, lan Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Vijeće naroda Republike Srpske "nije trebalo ni da postoji i da bi u narednom periodu trebalo učiniti sve da ono bude ukinuto".

Komentirajući činjenicu da Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda za usuglašavanje zakona, propisa i akata na jučerašnjoj sjednici nije postigla dogovor ni o jednom pitanju, Dodik je istaknuo da je Vijeće naroda izmišljeno da bi bilo kočnica Republici Srpskoj.

''Vijeće naroda je izmišljotina visokog predstavnika Volfganga Petriča koji je to nametnuo Narodnoj skupštini. U Ustavu BiH i Daytonskom sporazumu ne postoji Vijeće naroda, postoji samo Narodna skupština'', rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je naveo da u Daytonskom mirovnom sporazumu postoji Dom naroda Federacije BiH i Dom naroda BiH, ali da takvo nešto u RS ne postoji.

''To je izmišljena stvar visokih predstavnika koji su, sve što su radili, radili na štetu Republike Srpske'', poručio je Dodik.

Istaknuo je kako kroz promjenu Ustava Republike Srpske, koja se priprema, treba "ako ne eliminirati Vijeće naroda iz parlamentarnog života", onda barem dramatično smanjiti mogućnost da se na ovaj način onemogućava rad najvišeg organa vlasti.

 

Komšić poručio kako nema razgovora o ukidanju

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prokomentirao je pozive na ukidanje Vijeća naroda u Republici Srpskoj.

"Jasno je da od toga nema ništa. Međutim, ako ćemo se voditi logikom izmjene karaktera drugog entitetskog doba, onda nema razloga da ne ukinemo Dom naroda u FBiH. Postojeći Dom naroda u FBiH ima nerazmjerno veće ovlasti nego Vijeće naroda u RS-u", rekao je Komšić.

On je dodao da smatra da u postojećim okolnostima, gdje imamo dva entiteta, nije dopustivo nikakvo ukidanje pariteta u načinu funkcioniranja entitetskih vlasti.

"Ponavljam Dom naroda FBiH ima puno veće ovlasti nego Vijeće naroda RS, pa kladionice ili slično se proglašavaju vitalnim entitetskim interesom. Prema tome ne može biti nikakvih razgovora o ukidanju Vijeća naroda u RS bez prethodnog ukidanja ovakvog Doma naroda u FBiH", zaključio je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close