Podrivanje mira u regiji

SDA: RS nikada nije bila država i nikada to neće biti

''RS može biti samo multietnički entitet u sastavu države BiH u kojem se moraju osigurati konstitutivnost i ravnopravnost naroda, ljudska prava i jednakost za građane koji u njoj žive'', poručuju iz SDA.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2018. u 13:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) BiH smatra da je jučerašnje obilježavanje 9. siječnja kao "Dan RS-a“ predstavlja grubo kršenje Ustava BiH te da je to izravan atak na suverenitet BiH i vladavinu prava.

''Odgovorne osobe u institucijama države i entiteta koji su u tome sudjelovali ušli su u sferu izvršenja kaznenog djela. Tražimo od Tužiteljstva BiH da ovaj slučaj analizira i da spram ovoga odlučno poduzme odgovarajuće mjere'', priopćeno je iz SDA. 

Također iz te stranke ističu da izjave dužnosnika o statusu entiteta RS kao države predstavljaju izravan udar na  Daytonski mirovni sporazum. 

''RS nikada nije bila država i nikada to neće biti. Ona može biti samo multietnički entitet u sastavu države BiH u kojem se moraju osigurati konstitutivnost i ravnopravnost naroda, ljudska prava i jednakost za građane koji u njoj žive'', poručuju iz SDA.  

Traže odgovor od službenih institucija Republike Srbije, kao jedne od potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, u čije ime je na tom skupu govorio bivši predsjednik Srbije.

''Dužnosnici Srbije i entiteta RS moraju biti svjesni da podrivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma  dovode u pitanje postojanje entiteta RS, jer ako prestane važiti Daytonski sporazum prvo što će prestati postojati su entiteti koji su nastali u Daytonu. Napad na mirovni sporazum je napad na mir u regiji'', upozoravaju iz SDA. 

Kopirati
Drag cursor here to close