Sestrinske republike

Predsjednik samoproglašene Južne Osetije: Došao sam u RS, a ne u BIH

''Dodik i ja imamo isti pogled na svijet i na isti način ocjenjujemo događaje i imamo isti odnos prema našem strateškom partneru – Ruskoj Federaciji'', rekao je Bilibov na konferenciji za novinare.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2018. u 12:53

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nisam došao u Bosnu i Hercegovinu, već za praznik u Republiku Srpsku'', ustvrdio je predsjednik samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije Anatolij Bibilov, komentirajući određene navode da je zbog njegove nazočnosti u Banja Luci, 9. siječnja, na "Dan RS-a", Gruzija uputila diplomatsku notu Bosni i Hercegovini.

Istaknuo je da Južna Osetija želi surađivati s narodima koje smatra prijateljskim.

''Ne moramo za to od nekoga tražiti dozvolu. Štoviše, ne trebamo tražiti dozvolu za to od Gruzije, koja je nedavno uništavala narod Južne Osetije'', ustvrdio je Bibilov, ali i dodao da žele dobre međusobne odnose sa svima, koji to žele pa i s Gruzijom.

Tijekom sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom zaključili su, kazao je, da je nastanak i razvoj dvaju republika gotovo pa isti, kao "bliznakinja".

''Imamo isti pogled na svijet i na isti način ocjenjujemo događaje i imamo isti odnos prema našem strateškom partneru – Ruskoj Federaciji'', rekao je Bilibov na konferenciji za novinare.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik smatra da je suradnja RS i Južne Osetije legitimna, imajući u vidu, kako je naveo, zajedničku povijest koja je u značajnom mjeri slična kada su u pitanju "naše republike".

Dodik je dodao da cijeni "borbu za slobodu" naroda Južne Osetije te smatra da oni imaju suvereno pravo da odlučuju o svojoj sudbini, kao i svi narodi, a u skladu s Poveljom UN-a.

''Smatram potpuno legitimnim da RS surađuje s institucijama Južne Osetije, tražeći zajedničke moguće korake čiji je rezultat i danas potpisani sporazum o suradnji'', rekao je Dodik.

On je kritizira veleposlanicu Švicarske u BiH zbog pisma u kome mu je navela da RS ne bi trebala slaviti 9.siječanj. Dodik to smatra miješanjem u unutarnja pitanja BiH i njenim "nepoznavanjem situacije u BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close