Problemi

SDA: SDP se dodvorava HDZ-u

Kako kažu, te kritike idu gotovo isključivo na račun SDA, dok se o opstrukcijama SNSD-a i HDZ-a vrlo rijetko i stidljivo progovara.
Vijesti / Politika | 03. 03. 2021. u 14:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjesto da prihvati poziv SDA i da nakon izbora 2018. godine uđu u vlast kako bismo se zajedno borili za interese države BiH i njenih građana, SDP je odabrao ugodnu opozicionu hladovinu iz koje svakodnevno upućuje neosnovane kritike, priopćeno je iz SDA.

Kako kažu, te kritike idu gotovo isključivo na račun SDA, dok se o opstrukcijama SNSD-a i HDZ-a vrlo rijetko i stidljivo progovara. Takav slučaj je i sa posljednjom reakcijom iz SDP-a.

''SDP-u nije problem što HDZ dvije godine blokira imenovanje Vlade FBiH uvjetujući to usvajanjem izbornog zakona, ali im je problem kada SDA želi popuniti dva upražnjena ministarstva i imenovati ministre umjesto preminulog Salke Bukvarevića i veleposlanice Elvire Dilberović. SDP-u očigledno smeta pokušaj SDA da imenovanjem ministara iz reda bošnjačkog naroda vrati nacionalni balans u Vladi i omogući kakvu-takvu prohodnost odluka i funkcioniranja Federacije, te time barem ublaži posljedice HDZ-ove blokade'', navodi se u priopćenju.

''Umjesto što SDP energiju troši na kritike prema SDA, s očiglednom namjerom da se dodvori HDZ-u, pozivamo i njih, ali i sve probosanske snage da zajedno s nama svoj pritisak usmjere na uklanjanje blokade imenovanja Vlade FBiH, ali i popune Ustavnog suda FBiH'', priopćila je SDA.

Podsjetimo, Klub zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH pozvao je SDA da ne ide u još jedan opasan neustavan eksperiment radi dvije ministarske fotelje.

''Nakon posljednjih izjava Bakira Izetbegovića da će pokušati imenovati nove ministre u Vladu FBiH kojoj je istekao mandat, kao najveća opozicijska stranka želimo pozvati SDA da ne krenu putem kršenja ustavnog poretka i pravnog nasilja'', navodi se SDP.

Kopirati
Drag cursor here to close