Nakon izglasavanja u Saboru

SDA reagira na Deklaraciju: Hrvatska nasrnula na BiH

''Hrvatski sabor, nažalost, ulazi i u područje suvereniteta pravosudnih vlasti Bosne i Hercegovine, pokušavajući da utječe na ciljeve rada, između ostalog i po pitanju procesuiranja ratnih zločina'', navodi SDA…
Vijesti / Politika | 14. 12. 2018. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra usvajanje Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH i europskom putu BiH izravnim miješanjem u unutarnja pitanja BiH i štetnim aktom, koji je protivan duhu dobrosusjedskih odnosa.

''Bavljenje izmjenama Ustava i zakona Bosne i Hercegovine od strane zakonodavne vlasti susjedne države predstavlja grubi pokušaj povrede suvereniteta Bosne i Hercegovine. Nadležnost za zakone Bosne i Hercegovine, pa i Izborni zakon, imaju isključivo tijela zakonodavnih vlasti sačinjena od demokratski izabranih predstavnika građana i naroda Bosne i Hercegovine'', priopćeno je iz SDA.

Stranka navodi kako su Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska kao potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma preuzele obvezu uzajamnog poštivanja suvereniteta i to je jedini način da se međusobni odnosi, dovedeni u pitanje agresijom na Bosnu i Hercegovinu, stabiliziraju i unapređuju.

''Hrvatski sabor, nažalost, ulazi i u područje suvereniteta pravosudnih vlasti Bosne i Hercegovine, pokušavajući da utječe na ciljeve rada, između ostalog i po pitanju procesuiranja ratnih zločina'', navodi SDA u priopćenju te dodaje kakoje prije nekoliko dana, podnoseći Izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, uime Mehanizma za međunarodne krivične sudove, tužitelj Serge Brammertz naglasio da vlasti Republike Hrvatske ne ispunjavaju svoje obveze u procesuiranju ratnih zločina, te da provode politiku promoviranja nekažnjivosti zločina.

''Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska trebaju ispunjavati preuzete obveze prema međunarodnim sudskim tijelima UN-a, s posebnim aspektom poštivanja presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Haagu, posebno onih koje tretiraju udružene zločinačke poduhvate. Umjesto nasrtaja na suverenitet Bosne i Hercegovine i njezinih institucija, koji nikada neće uspjeti ali će uvijek nanositi štetu, od najveće je važnosti da na temelju istine o prošlosti radimo u interesu pomirenja i uspostavljanja povjerenja radi budućnosti novih generacija'', stoji u priopćenju SDA.

''Dobrosusjedske odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moguće je graditi samo uz puno međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodnog poretka i prava'', dodaje se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close