Sarajevo

SDA protiv Povorke ponosa i srbijanske muzike

Navode kako je čelnik NiP-a i aktualni ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, predizbornom najavom propisa o javnim okupljanjima ''lažno umirio javnost'', te da ''njegovi partneri i ministri nastavljaju tamo gdje su stali prošle godine''.
Vijesti / Politika | 22. 06. 2023. u 10:27 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo najoštrije osuđuje odluku kantonalnih vlasti da zbog održavanja tzv. Povorke ponosa, ponovo blokiraju uže jezgro Sarajeva i na taj način ograniče kretanje i životne aktivnosti građana glavnog grada. Zahtijevamo od Vlade KS da tu odluku poništi'', navodi u priopćenju za javnost Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo povodom Povorke ponosa koja će biti održana ove subote.

Navode kako je čelnik NiP-a i aktualni ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, predizbornom najavom propisa o javnim okupljanjima ''lažno umirio javnost'', te da ''njegovi partneri i ministri nastavljaju tamo gdje su stali prošle godine''.

Smjena direktorice

''Poslije odvratnog performansa ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, Trojka nastavlja vulgarizirati i nipodaštavati ustanove kulture od državnog značaja. Posljednji u nizu je sramotni 'drag show' - performans travestita održan u javno financiranom Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, tijekom kojeg je izvođena i srbijanska šund muzika. Tražimo smjenu direktorice Historijskog muzeja, koja je od tako značajne institucije, napravila poligon za promociju 'vrijednosti' suprotnih našoj kulturnoj tradiciji. Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da prestane financirati manifestacije i skupove kojima manjina terorizira većinu, promovira razvrat i egzibicionizam. Šta je sa ogromnom većinom građana koji ne prihvaćaju takve poruke i sadržaje, tko brine o njihovim stavovima i zastupa njihove interese? Ne moramo bezuvjetno prihvaćati svaku uvezenu naopakost, devijaciju i dekadencu. U državi kojoj prijeti bijela kuga i nestanak stanovništva, potrebne su nam povorke mladih i zdravih obitelji, te promocija obiteljskih vrijednosti'', navodi SDA.

U priopćenju se navodi kako Klub SDA u Skupštini KS ''ne prihvaća ugrožavanje ljudskih prava i sloboda, niti bilo koji oblik nasilja usmjeren ka različitim shvaćanjima i opredjeljenjima''.

''Smatramo da je nedopustiv planski i sustavni napad na način života i vrijednosti ovdašnjeg čovjeka. Pomjeranje granica u nametanju tuđih vrijednosti i manjinskog svjetonazora zaustavit će građani, koji većinski ne prihvaćaju promjenu društvene i kulturne paradigme Sarajeva. SDA će ostati njihov glas u institucijama sustava'', navodi se u priopćenju.

Napadi u Banja Luci

Oglasili su se i iz Organizacijskog odbora Bh. povorke ponosa te naveli kako su neke sredine u zadnjih pet godina postale otvorenije te se podrška ovom događaju sigurno povećala.

"Međutim, mi još uvijek živimo u izrazito neprijateljskom okruženju gdje se svakodnevno suočavamo sa strahom od nasilja i odbacivanja, a ovogodišnji zločin iz mržnje koji je učinjen nad članovima i članicama Organizacijskog odbora Bh. povorke ponosa u Banja Luci je još jednom naglasio koliko su fašističke, konzervativne i desničarske struje prisutne u našem društvu, te da se ne libe koristiti nasilje protiv LGBTIQ+ osoba. Da bismo im se usprotivili moramo biti glasni, vidljivi i prisutni na ulici. Mi vjerujemo da je više onih koji su dobri, empatični i otvoreni za različitost. Zato vjerujemo u naš otpor", poručili su iz Bh. povorke ponosa.

 

Odgovor

Reagirala je Naša stranka i navela je kako se SDA ''ne bori protiv Trojke, već protiv ljudskih prava''.

''Procjena policije određuje nivo blokade, a ne ničije fobije. Baš kao što fobije ne određuje ni to šta je devijacija, već medicina koja je sa spiskova poremećaja izbrisala sve ono što u svom priopćenju smatra SDA.

Što se tiče promocije obitelji i obiteljskih vrijednosti, o tome najbolje svjedoče naknade porodiljama, izgradnja vrtića, reforma školstva, porodiljski dopust za očeve i slične mjere u koje su uloženi milioni i to sve za vrijeme vlasti Trojke.

Što se tiče kulture, kulturna paradigma Sarajeva već je dugo proeuropska i takva će ostati, bez obzira na otpor konzervativaca i onih koji kulturu vide isključivo u službi afirmacije konzervativnih vrijednosti.

Neka u SDA pokušaju shvatiti: Napadom na organizaciju povorke ponosa, oni ne napadaju pravo na život svim građanima BiH'', naveli su iz Naše stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close