Izbori

SDA pozdravlja strance u Mostaru

Ova stranka navodi kako želi naglasiti i izuzetnu važnost jasnog stava o Mostaru američke administracije…
Vijesti / Politika | 06. 12. 2019. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pozdravljamo i podržavamo ponovno snažnije uključivanje najviših dužnosnika međunarodne zajednice i diplomatskih krugova u Bosni i Hercegovini, u nastojanjima pronalaska rješenja za političku krizu u Mostaru'', objavio je Gradski odbor SDA Mostar.

Iz stranke navode kako su ''i ranije u više navrata naglašavali da je jači angažman međunarodne zajednice u Mostaru itekako potreban i nužan, obzirom da su i osporeni dijelovi gradskog Statuta od strane Ustavnog suda svojevremeno nametnuti od Ureda visokog predstavnika''.

''Posebno je važno što je Vijeće za provedbu mira jasno naglasilo da Mostar mora ostati jedinstven grad, te da se pitanje izbora u Mostaru ne smije vezati za druga izborna pitanja u Bosni i Hercegovini. Ovakav jasan stav uvjereni smo značajno će pomoći u ponovnom pokretanju političkog dijaloga i pronalaženju rješenja za Mostar, jer ovaj grad ne smije biti taoc nikakvih drugih političkih pitanja na višim razinama vlasti'', navodi mostarski ogranak SDA.

Ova stranka navodi kako želi naglasiti i izuzetnu važnost jasnog stava o Mostaru američke administracije, predvođene specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthew Palmerom.

''Gradski odbor SDA Mostara će uzeti aktivnu ulogu u predstojećem političkom procesu, te pozivamo sve ostale političke partnere i stranke da se aktivno uključe, te da zajedničkim naporom dođemo do opće prihvatljivog političkog rješenja za Mostar i to ne samo po pitanju izbornih pravila, već i prijeko potrebnih izmjena Statuta Grada Mostara'', navodi se.

Podsjećamo, posljednjih dana aktualizirala se priča oko potrebe da se implementiraju odluke Ustavnog suda i da se omogući građanima Mostara da biraju i budu birani.

I čelnici HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, posjednuti su za stol gdje su im strani diplomati govorili, između ostalog, i o Mostaru.

Sastanku su nazočili specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan, Matthew Palmer, američki veleposlanik u BiH Eric Nelson, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johanna Sattlera, visoki predstavnik Valentin Inzko, šefice Misije OSCE u BiH, veleposlanica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Veleposlanstva Velike Britanije Ruth Wiseman. ''Svi prisutni složili su se da se građanima Mostara predugo uskraćuje pravo glasa i da je potrebno poduzeti hitne korake kako bi građani ovog grada mogli glasati na Općinskim izborima 2020. godine'', navedeno je u priopćenju nakon sastanka.

I visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nakon sjednice Vijeća za implementaciju mira kazao je kako je neprihvatljivo da da u Mostaru nisu održani lokalni izbori već 11 godina, naglašavajući da je to prioritetno pitanje koje se mora riješiti u smislu izmjena Izbornog zakona jer je preostalo samo šest mjeseci kako bi se osiguralo da u tom gradu budu organizirani izbori 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close