Uvjet za EU

SDA - Potrebno je da Srbija i RS ispravno shvate poruku EP-a

SDA podsjeća da je u više navrata upozoravala da nepriznavanje činjenica utvrđenih presudama međunarodnih sudova
Vijesti / Politika | 30. 11. 2018. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja odluku Europskog parlamenta da u svoj izvještaj o Srbiji uvrsti amandman kojim se od Srbije traži da prizna genocid u Srebrenici kao neizbježan korak koji ova zemlja treba da učini u procesu pristupanja Europskoj uniji.  

''Pozdravljamo i dio amandmana u kojem se navodi da Europski parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika, te ih podsjeća da puna suradnja sa Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju,  podrazumijeva prihvaćanje i primjenu njegovih presuda i odluka. Vrijeme je da se dužnosnici Srbije suoče sa istinom i na ispravan način shvate poruku koju im je poslao Europski parlament, da priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, te da svojim odlukama i potezima doprinesu da se po ovom pitanju promijeni opći ambijent u Srbiji, a naračito u dijelu tamošnjih medija koji konstantno daju prostor presuđenim ratnim zločincima i osobama koje ih podržavaju, koje falsificiraju istinu, a nerijetko i vrijeđaju žrtve genocida.

 Isto očekujemo i od dužnosnika u bh. entitetu Republika Srpska, gdje su presuđeni ratni zločinci odlikovani, a po Radovanu Karadžiću čak nazvan studentski dom - kaže se u priopćenju SDA.

Ova politička stranka podsjeća da je u više navrata upozoravala da nepriznavanje činjenica utvrđenih presudama međunarodnih sudova, negiranje genocida i drugih ratnih zločina, a u posljednje vrijeme i glorifikacija počinitelja, ne može doprinijeti vraćanju i izgradnji povjerenja u regiji  i u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, time se  mladim generacijama  šalje užasavajuća poruka da je zločin nad drugima vrijedan nagrade, navedeno je u prioćenju, koje prenosi Fena.

Podsjetimo,priznavanje genocida u Srebrenici osnovni je korak na putu Srbije ka pristupanju Europskog uniji, navodi se u amandmanu slovenačkog europarlamentarca Igora Šoltesta koji je Europski parlament usvojio danas u okviru rasprave o Izvještaju o napretku Srbije.

''Parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpskih dužnosnika, podsjeća ih da je puna suradnja s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, također uključuje puno prihvaćanje i primjenu njegovih presuda i odluka, naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije k pristupanju EU'', stoji u amandmanu Igora Šoltesa ispred parlamentarne grupe Zelenih.

Nakon toga je usvojena rezolucija u konačnom tekstu s 503 glasa za, 85 protiv i 47 suzdržanih.

Kopirati
Drag cursor here to close