Cvijanović

SDA i Sarajevo su glavni krivci

Podsjetila je da je 5. rujna ključni rok za pokretanje procesa formiranja vlasti na razini BiH i da je moguće vlast koncipirati s jasno pozicioniranim strankama…
Vijesti / Politika | 30. 08. 2019. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SDA, odnosno političko Sarajevo su glavni krivci zašto nije pokrenut proces formiranja vlasti na razini BiH'', rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović novinarima u Banja Luci.

''Oni funkcioniraju u skladu s matricom u kojoj danas nešto prihvate, sutra to isto pitanje odugovlače, prekosutra isture nekoga iz svoje političke strukture da to negira ili na neki način zaobilaze, što je neozbiljna politika. Ključno za BiH jeste uspostavljanje institucija nakon provedenih izbora i da bude ispoštovana volja glasača'', rekla je Cvijanović, a prenosi Srna.

Podsjetila je da je 5. rujna ključni rok za pokretanje procesa formiranja vlasti na razini BiH i da je moguće vlast koncipirati s jasno pozicioniranim strankama koje su izborni pobjednici u okviru konstitutivnih naroda.

''Kada je riječ o strancima znam da su na neki način zabrinuti 'curenjem' vremena i našem približavanju roku - 5. rujna. Nisam suglasna s politikom ucjenjivanja u kojima prije nego što počnete raditi postavljate uvjete i to izaberete one nemoguće. Politička logika koju zagovaram jeste da se okupe oni koji su pobjednici i da se pokuša formirati jednoobrazna vlast kada je riječ o različitim razinama, što je neophodno za rješavanje važnih pitanja'', navela je Cvijanović.

Smatra da različiti stavovi o nekim pitanjima nisu ništa posebno, jer i u nacionalno monolitnim državama o istim pitanjima postoje različiti stavovi.

Govoreći o sjednici Vijeća za provedbu mira, koja je održana u četvrtak u Sarajevu, Cvijanović je rekla da godinama ne prati što se događa na tim sjednicama, niti čita komunike.

Navele ja kako oni odavno šalju tipska priopćenja u kojima se ne prepoznaje ono što je realnost u BiH, nego se uvijek traže neki krivci.

Pravilo je, istaknula je, da su u priopćenjima ili pisanjima visokog predstavnika u BiH, koje upućuje Vijeću sigurnosti UN-a, tipske konstrukcije, jer najviše vole da kao krivca, za bilo kakvu situaciju u BiH, navode Republiku Srpska.

''Ostaje da se borimo posredstvom naših institucija na način da izvršavamo obveze prema građanima i čuvamo Republiku Srpsku i politički, i ekonomski, i u svakom pogledu'', poručila je Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close