Stav SDP-a

Nikšić: Sporazum SDA, SNSD-a i HDZ-a nije ništa više od bombastične najave

Nikšić smatra da sporazum nije realan, te da se radi o bombastičnoj najavi koja je bila potrebna trojici lidera, potpisnicima sporazuma.
Vijesti / Politika | 06. 08. 2019. u 15:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada pomislite da BiH ne može dublje pasti, brzo dobijete demant. To smo dobili jučer od stranki SDA, SNSD i HDZ koji su zvučno najavili potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti na razini BiH'', izjavio je na pres-konferenciji predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.   

Nikšić smatra da sporazum nije realan, te da se radi o bombastičnoj najavi koja je bila potrebna trojici lidera, potpisnicima sporazuma. 

''Dodiku je trebao kao pokazatalj da nitko drugi iz RS-a ne može biti partner i biti rješenje u deblokadi formiranja Vijeća ministara i vlasti na razini BiH. Svaki od trojice lidera sporazum tumači na svoj način, a Dodik to tumači na način da nema ništa od NATO puta BiH. Nažalost, rekao bih da je Dodik u pravu kada je pitanje dio sporazuma o BiH i da su tu građani najveći gubitnici. Ovo je još jedna Dodikova pobjeda na putu razgradnje institucija BiH'', rekao je Nikšić. 

Smatra da je sporazum Draganu Čoviću trebao da u drugi plan gurne situaciju u vezi s mostarskim Aluminijem, a vjeruje da je Bakiru Izetbegoviću najmanje trebao sporazum, jer je suprotno stavovima partnera SBB-a i DF-a, pristao da "potpuno isporuči sudbinu države u ruke SNSD-a i HDZ-a". 

''Kada vidite da imamo predsjedavajućeg Vijeća ministara i predsjednika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u jednoj osobi i činjenica da Parlamentarne skupština ne funkcionira i da nemamo Vijeće ministara, Federalnu vladu i da vjerojatno nećemo imati sjednice Parlamenta FBiH, pomislite da ne možemo dublje potonuti i da ne može biti gore stanje, ali vidimo da može'', stav je Nikšića. 

Kaže da je jasno da postoji parlamentarna većina i da se ona sastoji od SDA, SNSD-a i HDZ-a te da se SDA pojačao i da ima svoje partnere – Demokratsku frontu i SBB, što znači da postoji više nego stabilna većina, ali koja se ne može dogovoriti. 

''Sumorne najave koje smo imali ovih dana od lidera HDZ-a da nema formiranja vlasti do kongresa SDA, što je izgleda najviše otrijeznilo predsjednika SDA, pa onda da nema vlasti bez izbornog zakona, zatim je SNSD rekao da neće biti vlasti ako će biti Akcijski nacionalni plan, a SDA kaže da neće biti vlasti ako ne bude tog plana, rekli bi da neće biti ništa od vlasti, a onda jučer imamo iznenađenje'', dodaje Nikšić. 

Naglašava da opozicija, SDP i BH Blok podržavaju što brže formiranje Vijeća ministara i Federalne vlade i da se deblokira stanje u izvršnoj vlasti i da konačno vlast pokaže odgovornost prema građanima. 

Nikšić navodi da nitko u BiH ne zna da li će Godišnji nacionalni plan (ANP) biti poslat u sjedište NATO-a ili ne, te apelira na SBB i DF da se suprotstave i distanciraju, a sve stranke koje žele normalnu državu da dignu glas protiv sporazuma koji, ocjena je Nikšića, vodi ka podjeli BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close