Saga oko izbora gradonačelnika

SDA: 'Četvorka' blati ime Bogićevića

''SDA nije uopće izašla sa kandidatom za gradonačelnika i vrhunski je politički bezobrazluk krivicu za međusobne svađe u "Četvorci" prebacivati na SDA''
Vijesti / Politika | 24. 03. 2021. u 19:18 Bljesak/Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Županijskog odbora SDA Sarajevo (ŽO SDA) priopćeno je da su zgroženi načinom na koji "Četvorka" uvlači u "vlastito političko blato" ime Bogića Bogićevića i zaklanjanjem iza njega pokušava sakriti svoje svađe i nesposobnost.

Tvrde da je očigledno da sama "Četvorka" nije postigla suglasnost o izboru Jasmina Ademovića, sina visokog funkcionera NIP-a Kemala Ademovića, za predsjedatelja Gradskog vijeća, pa sada krivicu za vlastiti nepotizam i neuspjeh po već ustaljenom receptu želi prebaciti na SDA.

Politički bezobrazluk

Iz SDA navode da se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajevo nije uopće glasovalo za izbor gradonačelnika Sarajeva, ali "Četvorka" ime Bogića Bogićevića koristi da bi pokušala skrenuti pažnju sa činjenice da Ademović mlađi nije dobio podršku svih njihovih vijećnika.

''SDA nije uopće izašla sa kandidatom za gradonačelnika i vrhunski je politički bezobrazluk krivicu za međusobne svađe u "Četvorci" prebacivati na SDA'' - priopćeno je iz ŽO SDA Sarajevo.

Podsjećamo, Gradsko vijeće čini ukupno 28 zastupnika koji se biraju neizravno iz sastava vijeća četiri općine koje čine glavni grad BiH.

Nakon lokalnih izbora u studenome koalicija SDP-NiP-NS dobila je većinu u tri od četiri općine pa je tako osigurala 18 zastupnika u Gradskom vijeću, no tijekom glasanja za predsjednika tog tijela ispostavilo se kako je riječ o nesigurnoj većini.

Kandidat te koalicije za predsjednika Gradskog vijeća Jasmin Ademović (NiP) dobio je 14 od 15 glasova koliko je potrebno za izbor, dok je samostalni vijećnik Srđan Srdić, koji je zapravo blizak SDA, dobio 11 glasova, a pritom je značajan broj glasačkih listića bio nevažeći. Odmah nakon glasanja dio zastupnika napustio je sjednicu, a dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić kazao je kako ju je morao prekinuti "da bi se izbjegao cirkus".

No zastupnik Naše stranke Nihad Uk odmah je pred novinarima ustvrdio kako je ovakav razvoj događa rezultat političke korupcije.

Kaznene prijave

''Počele su trgovine. Na ovaj se način pokušava ostaviti prostor da SDA 'kupi' neke vijećnike i da Abdulah Skaka ostane gradonačelnik'', kazao je Uk navodeći kako su mu neki vijećnici izrijekom potvrdili da ih zovu ljudi iz SDA, vrše na njih veliki pritisak i pokušavaju ih uvjeriti da podupru Skaku.

Ubrzo nakon prekida sjednice predstavnici Naše stranke, Naroda i pravde i Socijaldemokratske partije BiH kazali su, kako će u Tužiteljstvo Kantona Sarajevo podnijeti kaznene prijave s materijalnim dokazima i svjedocima o pokušaju trgovine utjecaja prema vijećnicima. 

Oni su priopćili, kako smatraju da su danas Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić na tajnom glasovanju na čelo Gradskog vijeća Sarajeva pokušali dovesti Srđana Srdića s ciljem rušenja njihovog kandidata Bogića Bogićevića za gradonačelnika Grada Sarajeva.

 

Kopirati
Drag cursor here to close