Krišto

SDA bi da budemo njihova ikebana

''Dogovor se odnosio i na izmjene Izbornog zakona, kadroviranje i proračun kao poseban dio, ali ništa od toga nije ispoštovano'', naglasila je Krišto.
Vijesti / Politika | 10. 07. 2020. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto izjavila je u intervjuu Srni da su lideri tri stranke - HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA dogovorili kako da se stvari u BiH pomjere naprijed, ali da je SDA odmah nakon sastanka na svoj način tumačila dogovor.

Krišto, koja je i članica Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, istaknula je da je to bilo očigledno i na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Navela je kako su prije tri dana s liderima HDZ-a Draganom Čovićem, SNSD-a Miloradom Dodikom i SDA Bakirom Izetbegovićem bili i predstavnici Kolegija oba doma parlamenta i predstavnik Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda i da su dogovorili da ubrzano počne da se rješava sve što se nalazi na dnevnom redu i Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

''Dogovor se odnosio i na izmjene Izbornog zakona, kadroviranje i proračun kao poseban dio, ali ništa od toga nije ispoštovano'', naglasila je Krišto.

Navela je kako su se na prethodnoj sjednici Kolegija i parlamenta tijekom razgovora o Prijedlogu proračuna institucija i međunarodnih obveza BiH dogovorili da se on usvaja po redovnoj proceduri i tom prilikom su iznijeli jasan stav da " proračun ne prihvaćaju zbog nezakonitog interveniranja Predsjedništva BiH".

''Takav stav je neprihvatljiv jer je zakon izričito rekao da te institucije ne mogu dirati dio koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu. Dogovorili smo se da zajednički interveniramo na proračun, da se to uradi ili na razini tri člana Kolegija, odnosno tri kluba, ali nakon toga očito ne postoji suglasnost o bilo čemu i mi smo jednostavno rekli da zbog nezakonitog interveniranja u proračun, on za nas nije prihvatljiv i da ga nećemo podržati'', pojasnila je Krišto.

Rekla je kako je i jučer prilikom dolaska na sjednicu vidjela da je dogovor doveden u pitanje i na Vijeću ministara.

''Riječ je o tome da SDA želi određivati tko će biti na nekoj funkciji, a da se drugi ne pitaju. Mi bi trebali biti tu da ispunjavamo njihove želje. Nikako da shvate da u BiH postoje tri naroda, da postoje tri partnera u vlasti, da bi trebalo da budu dio većine i da sve ono što se dogovori za jedne, treba biti obveza i za druge, a ne samo da smo tu da budemo njihova ikebana'', istaknula je, između ostalog, Krišto, za Srnu.

Kopirati
Drag cursor here to close