Izmjene izbornog zakona

Mektić: Problem je što će na listama SDA i HDZ za Mostar biti Srbi

''Srbi u Mostaru i u HNŽ nisu konstitutivan narod'', rekao je Mektić.
Vijesti / Politika | 07. 07. 2020. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku nastavljena je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Dragan Mektić (SDS) zamolio je zastupnike SNSD-a i grupacije oko te stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da taj zakon ne ide u hitnu proceduru:

''Razlog je što Srbi u Mostaru i u HNŽ nisu konstitutivan narod'', rekao je Mektić.

Podsjetio je da je na nedavno održanom sastanku svih parlamanetarnih zastupnika u Banja Luci dogovoreno da će se ići u redovnu proceduru, te da se Srbima omogući da imaju svoju listu.

''Ovako će Srbi biti na listama SDA i HDZ-a'', rekao je Mektić.

Inače, nakon inzistiranja da Nikola Lovrinović koji je zatražio pauzu obrazloži zbog čega je to uradio, pauzu je zatražio i zastupnik DF-a, Zlatan Begić.

Šefica Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snežana Novaković Bursać rekla je da će zastupnici SNSD-a glasovati za prijedlog izmjena Izbornog zakona koji u određenoj mjeri omogućava učešće Srba u Gradskom vijeću Mostara.

“SDS je promijenio mišljenje čim su došli u Sarajevo. Nije postignut nikakav dogovor ili je /Dragan/ Mektić pogrešno informiran ili iskrivljuje činjenice da je postignut dogovor o zajedničkom kandidatu za listu u Mostaru i načelnika Srebrenice”, rekla je Bursaćeva.

Zastupnik Nenad Stevandić rekao je da su predstavnici Srba iz Mostara bili i ranije kod predstavnika vlasti Republike Srpske na konzultacijama.

Saša Magazinović (SDP) rekao je da se radi o sporazumu SDA i HDZ o održavanju izbora u Mostaru, te da stranke koje su ovo dogovorile idu na B model, jer što to njima odgovara, jer imaju osigurane glasove u određenim gradskim područjima.

''Model je takav da stranka koja ima 1.500 glasova manje od SDP imat će mandat više'', rekao je.

Rekao je i da stoga ne treba hitni postupak.

''Smatram da se ovaj zakon ne može razmatrati u hitnoj proceduri jer dijeli Mostar na dvoje. A danas ga podržavaju i oni koji su govorili da ako se Mostar podijeli na dvoje, da se država dijeli na troje'', poručio je Magazinović.

Damir Arnaut (Naša stranka) kazao je da diskriminacija traje već 12 godina.

''Nešto što toliko traje nema smisla da se prelomi preko koljena na jednoj sjednici i to po hitnom postupku'', kaže Arnaut.

Dodao je da se ovim zakonom ne predviđa da se izbori u Mostaru održe ove godine.

Mirko Šarović (SDS) kazao je da ovakva rješenja nisu dobra za srpske predstavnike u Mostar, te da neće podržati hitnu procreduru. .

Zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH podnijeli su poslanici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijana Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

U prijedlogu je sadržano provođenje presude Ustavnog suda BiH iz 2010. godine kojom su suspendirani izbori u Mostaru.

Usuglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika iz šest izbornih jedinica na način da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Kopirati
Drag cursor here to close