Reakcija OHR-a

Schmidt pozvao Narodnu skupštinu RS-a da ne riskira živote i dobrobit svih građana BiH

Kako je rekao Schmidt, prema Ustavu BiH, entiteti su dužni u potpunosti poštivati ​​Ustav i odluke državnih institucija, poput Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima BiH.
Vijesti / Politika | 20. 10. 2021. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Christian Schmidt izričito je naglasio da “Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS” predstavlja ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcioniranja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kako je rekao Schmidt, prema Ustavu BiH, entiteti su dužni u potpunosti poštivati Ustav i odluke državnih institucija, poput Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima BiH.

"Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je jedina institucija u BiH koja je ovlaštena, sposobna i opremljena da osigura da lijekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni.

To je ujedno i jedina takva agencija koja je osnovana i radi u skladu sa EU Acquis, kao uslov za BiH u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Svako poništavanje ove reforme direktno je usmjereno protiv zaštite javnog zdravlja, a time i opasan i nepotreban rizik po živote i dobrobit svih građana BiH", kaže Schmidt.

Visoki predstavnik je pozvao svakog pojedinačnog predstavnika u Narodnoj skupštini RS da ispoštuje svoje obaveze u skladu sa Ustavom BiH, pokaže odgovornost prema javnom zdravlju i dobrobiti građana i da ne idu u usvajanje Prijedloga zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima RS.

Kopirati
Drag cursor here to close