Visoki predstavnik

Schmidt: Ovo je poziv odgovornim ljudima da rade zakonodavne poslove

Istaknuo je kako je ipak važno da je Vijeće ministara u konačnici donio odluku o financiranju izbora, iako sa zakašnjenjem i u nedovoljnom iznosu.
Vijesti / Politika | 08. 06. 2022. u 21:27 BHRT

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Bosne i Hercegovine žele, imaju pravo da biraju i treba im to omogućiti i zbog toga sam donio odluku o financiranju Općih izbora 2022. godine, izjavio je gostujući u Dnevniku 2 BHRT-a visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Prema njegovim riječima, predstavnici međunarodne zajednice su od siječnja slali zajednička pisma Vijeću ministara BiH uz molbu da se konačno pobrinu da se osiguraju sredstva za financiranje izbora. Međutim, kako je rekao, sve je dugo trajalo i nije se ispoštovao ni zakonski rok za to.

Istaknuo je kako je ipak važno da je Vijeće ministara u konačnici donio odluku o financiranju izbora, iako sa zakašnjenjem i u nedovoljnom iznosu.

Komentirajući izmjene Izbornog zakona BiH, Schmidt je naveo kako je "jako tužno" što pregovori u Neumu i Sarajevu nisu dali rezultate.

Video: Christian Schmidt

"Teško je sve dovesti u jedan niz, ali treba učiniti sve ono što se može učiniti. Moramo raditi zajedno na tome da izbori imaju dobar okvir i regulativu", istaknuo je visoki predstavnik u BiH.

Poručio je da je BiH država koja je na putu ka Europskoj uniji i koja je zbog teške prošlosti u Daytonu dobila osnovu u kojoj je sadržan i visoki predstavnik, te da je njegova uloga da reagira kada domaći dužnosnici ne mogu postići dogovor oko važnih stvari.

"Ovlaštenja i moja uloga nisu ništa drugo nego poziv odgovornim ljudima u BiH da rade zakonodavne poslove i donose odluke", poručio je Schmidt.

Osvrnuo se i na eventualno novo korištenje bonskih ovlaštenja u ključnim reformama koje se tiču javnih nabavki, sukoba interesa i sl., naglasivši da to nije pitanje međunarodne zajednice.

"To nije pitanje međunarodne zajednice, to međunarodna zajednica ne mora ako vi to sami radite, ali čini se da ljudi često ne znaju i ne spoznaju šta to treba da se uradi", rekao je Schmidt.

Komentirao je i odnose susjednih država prema BiH, naglasivši da su i Srbija i Hrvatska potpisnice Daytonskog sporazuma i slijedom toga imaju određenu odgovornost, ali da svima mora biti jasno da se o teritorijalnom integritetu BiH uopće ne može diskutirati.

Kopirati
Drag cursor here to close