Kako je, tako je

Schmidt: Netko pobijedi, netko izgubi

"Izražavam svoju zabrinutost zbog zbivanja u kojima neki nisu bili u stanju prihvatiti rezultate izbora", rekao je Schmidt
Vijesti / Politika | 24. 10. 2022. u 14:45 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se u ponedjeljak javnosti ispred zgrade OHR-a u Sarajevu i tom prilikom govorio o izbornim rezultatima, državnoj imovini, ali i odlukama o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

Čestitke strankama

Schmidt je čestitao političkim subjektima na svim nivoima vlasti na ostvarenim rezultatima na općim izborima održanim 2. listopada, poručivši im da svoj mandat iskoriste ''pametno i u duhu uzajamne suradnje za dobrobit svih u BiH''.

Izrazio je zabrinutost zbog činjenice da neki nisu prihvatili izborne rezultate, te je iskoristio priliku da pruži podršku Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH.

"U ovoj zemlji SIP organizira izbore, prebrojava glasove i na kraju objavljuje rezultate. Diskrecijsko pravo SIP-a je da istraži slučajeve ukoliko se provode određene nepravilnosti. Dopustite mi da iskažem svoju nedvosmislenu podršku SIP-u u izvršavanju mandata. Ne smije biti prijetnji niti uvreda usmjerenih prema bilo kojem od članova SIP-a. Potičem rad tužiteljstva i sudaca u nastojanju da pravdi privedu i istraže slučajeve protiv onih koji su izvršili nepravilnosti. Posao političkih stranaka je ne da samo kritiziraju SIP, imaju pravo da čuju stvarne rezultati, ali najvažniji posao je da podrže u brzom formiranju vlasti na osnovu stvarnih rezultata", rekao je Schmidt.

Reforme

Istaknuo je da BiH i dalje mora poduzeti nekoliko reformi kako bi napredovala na putu ka EU-u, kao glavni zadatak naveo je rješavanje pravnog statusa državne imovine bivše Jugoslavije.

"Dosad sam bio u prilici da vidim je BiH jedina bivša jugoslavenska republika koja još uvijek nije riješila ovo značajno pitanje. Na osnovu odluka moga prethodnika, državna imovina se nalazi pod zabranom raspolaganja koja traje već 17 godina, pri čemu se iščekuje održivo i prihvatljivo rješenje od strane državnog parlamenta. Svi relevantni akteri su se složili da se ovo pitanje mora rješavati na državnom nivou", rekao je Schmidt.

Istaknuo je da je od prošle godine pozivao državne i entitetske organe da surađuju na rješavanju tog pitanja, ali da je sve bilo uzaludno.

Izbori zakon

"Razočaravajuće je biti svjedokom takve očigledne inertnosti. Ali, nisam ovdje da budem razočaran nego da radim. Moje stanovište je poznato, možete ga pogledati na stranici OHR-a. Preuzeo sam to kao dio svog mandata od Vijeća za implementaciju mira. Parlament BiH mora konačno usvojiti zakon o državnoj imovini", rekao je Schmidt, ističući da političari konačno trebaju početi raditi svoj posao u okviru državnih institucija.

Osvrnuo se i na reakcije na njegovu odluku 2. listopada kada je donio odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

"Odluke su se morale donijeti i o njima je moralo biti govora detaljno. I ja sam, isto tako nezadovoljan zbog razvoja događaja. Bilo bi zapravo bolje da su se domaći političari prije toga angažirali u iskrenom dijalogu kako bi ovu zemlju pokrenuli naprijed za dobrobit svih građana", poručio je Schmidt.

Rekao je da prijašnji razgovori političara nisu rezultirali napretkom i da nije bilo političke spremnosti da se postigne dogovor oko prvog koraka, a to je da se osigura novac za financiranje izbora. Podsjetio je da je zbog toga odlučio intervenirati i osigurati novac za održavanje izbornog procesa.

Ista prava

"Europski standardi moraju postati norma u BiH. Ljudska i građanska prava moraju biti zajamčena. Ovo, kao poruku, ne upućujem samo političkim strankama već svim pojedincima u zemlji. Želim se obratiti onima koji žive i rade u ovoj zemlji. Veliki broj njih je pretrpio grozne napade u prošlosti. Sasvim razumljivo nisu imali dovoljno povjerenja i vjerovanja u budućnost. Dopustite mi da iskažem svoju podršku za te ljude", rekao je Schmidt.

Poručio je da svi građani BiH imaju ista prava te obećao da će u naknadnom dijelu svog mandata raditi na tome da to bude osigurano.

Istakao je da nametanjem odluke o entitetu FBiH nije napravio revoluciju, već je slijedio odluke Ustavnog suda BiH i u skladu s time postupa.

Komentari

"Realizirao sam jednu od opcija po kojoj se ljudi ne razlikuju po tome kojoj etničkoj grupi pripadaju, već da im se omogućava da preuzmu zakonsku inicijativu kako bi takvo pitanje podnijeli parlamentu", rekao je Schmidt.

Dodao je da su nakon toga uslijedili komentari da je uradio nešto za FBiH, ali ne i sa manjim entitetom Republikom Srpskom i državom BiH.

“Priznajem, moramo nešto poduzeti po pitanju toga, ali sada sam sagledao pitanje funkcionalnosti FBiH", rekao je Schmidt.

Kopirati
Drag cursor here to close