Okomio se na političare

VIDEO | Schmidt ljutito: Dosta mi je ove situacije u BiH

Visoki predstavnik u BiH burno je reagirao prilikom odgovora istakavši da su za trenutnu situaciju u državi krivi političari koji rukovode.
Vijesti / Politika | 17. 08. 2022. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, tijekom posjete u Goraždu burno je reagirao na pitanje novinarke N1 je li spreman nametnuti izmjene Izbornog zakona u BiH s obzirom na to da političkog dogovora nema te da odgovori na kritike na njegove izjave u vezi sa nezastupljenošću Hrvata i potrebe da se to promijeni. Visoki predstavnik u BiH burno je reagirao prilikom odgovora istakavši da su za trenutnu situaciju u državi krivi političari koji rukovode.

Nakon toga je Schmidt odgovarao ljutito i bio je u izdanju u kakvom ga dosad nismo imali prilike vidjeti.

''Prije svega, da budem vrlo jasan, nikada ni sa kim ni u Sarajevu niti negdje drugdje nisam govorio da ću promijeniti Izborni zakon, jer nakon 15 godina političari u ovoj zemlji nisu mogli promijeniti zakon. Molim vas, pitajte njih šta rade! Dosta mi je ove situacije u Bosni i Hercegovini gdje svako okrivljuje svakoga! Prijatelji, ovo nije način da se ide u Europu! Morate sjesti. Zašto nisu postigli dogovor u Butmiru? Zašto nisu dogovorili Aprilski paket? Zašto nisu usvojili nikakvo rješenje?'', rekao je Schmidt doslovno vrišteći.

''Zaboravite to, radite i sjednite zajedno! Ovi ljudi ovdje zaslužuju da političari koje su izabrali rade, a ne samo da se žale! To je ključni problem! A, kada kažem za Federaciju BiH, koja nije funkcionalna četiri godine, nema Vlade četiri godine, da želim da deblokiram, vjerojatno neki neće biti zadovoljni, uključujući i predsjednika Federacije BiH. Poslao mi je pismo u kojem tvrdi da ne može raditi van okvira Daytonskog sporazuma. Možda imate razumijevanja za to. Ja sam strpljiv čovjek, ali ove uvrede su toliko lude, da se pitam šta se događa, šta radim, samo deblokiram ovu državu'', naglasio je iznervirano Schmidt.

Poručio je da nije točno da ne prihvata Ostale.

''To je jedno od ključnih pitanja za mene. Ovo nije put kojim moramo ići. Ne mogu to promijeniti, jer nisam u mogućnosti promijeniti Daytonski sporazum. Znači, ovo je za SDA, HDZ, SNSD – oni moraju sjesti i naći način! Neću prihvatiti da se u ovoj zemlji svi samo međusobno okrivljuju. Ne, sjednite i budite konstruktivni. I ja ću demantiratii bilo koga i ovo ću shvatiti kao osobnu uvredu, ako neko tvrdi da ne podržavam teritorijalni integritet i da se ne zalažem za narod'', poručio je Schmidt.

Visoki predstavnik je bio vidno iznerviran upravo zbog nepostojanja političkog dijaloga što je godinama unazad problem.

Schmidt se danas sastao u Goraždu sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem, ali i privrednicima i predstavnicima nevladinih organizacija.

Ovo je prva posjeta Goraždu od kada je visoki predstavnik preuzeo mandat u BiH, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close