Novac

Schmidt iskoristio bonske ovlasti: Nametnuo odluku o financiranju izbora

''Nisam sretan što sam morao donijeti ovu odluku'', poručio je Schmidt.
Vijesti / Politika | 07. 06. 2022. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini reagirao je danas nakon poziva Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) da se osigura traženi cjelokupan iznos od 12,5 milijuna KM za organiziranje ovogodišnjih izbora.

Dio (9,7 milijuna KM) je jučer osiguran u ove namjene nakon usvajanja Nacrta proračuna za 2022. godinu na sjednici Vijeća ministara, a Schmidt je danas donio odluku da se odmah moraju osigurati ta sredstva i upotrijebio bonske ovlasti, točnije, nametnuo Odluku o financiranju izbora koji će se održati 2. listopada ove godine, prenosi N1.

Schmidt je naglasio da je Vijeće ministara Bih donijelo zakašnjelu odluku, ali da je to korak u pravom smjeru.

''Nakon što sam je provjerio zaključio sam da je dobra, ali ne dovoljno. Nakon što sam jutros prikupio detaljne informacije na sastanku sa Ministarstvom financija BiH i SIP-om sasvim je jasno da izdvojena sredstva nisu ni najmanje dovoljna. Budući da financiranje izbora još nije u potpunosti osigurano potrebno je hitno osigurati da se održe na vrijeme. Ovom odlukom nalažem sljedeće, a to je da će SIP dobiti iznos oid 12,5 milijuna KM koji je inicijalno određen za pripremu i organiziranje izbora. Ovim se ne isključuju dalja izdvajanja. Ova odluka stupa na snagu čim bude objavljena na stranici OHR-a. Ovim odlukama pravosnažno se mijenja odluka Vijeća ministara i dodjeljuje SIP-u novac i osigurava se trajno financiranje izbora kada nadležni to budu u mogućnosti. Nisam sretan što sam morao donijeti ovu odluku'', poručio je Schmidt.

Podsjetimo, ministri su jučer usvojili Posebnu odluku kojom se SIP-u BiH posuđuje 9,7 milijuna KM za provedbu izbora, a od RAK-a, odnosno od prihoda za GSM licence.

Zakonski rok za osiguranje novca za održavanje izbora bio je 19. svibanj, a iz  SIP-a BiH upućivali su više apela.

Apel je nastavljen i nakon osiguranja dijela novca prema OHR-u zato jer nije omogućen cijeli iznos kako bi se, kako tvrde iz SIP-a, izbori mogli održati 2. listopada za kada su i zakazani 4. svibnja ove godine.

Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH pojasnio je odmah nakon usvajanja Nacrta proračuna institucija BiH za 2022. godinu, da sredstva koja su izdvojena idu za čisto financiranje izbora, a sve ostalo što se odnosi na plate i naknade spada u drugu kategoriju.

Naglasio je i to da je u ovom proračunuu sadržano sve ono što je SIP kroz proračunsku proceduru koja traje jako dugo uputilo prema ministarstvu financija.

Kopirati
Drag cursor here to close