Listopad se bliži

SIP: Nedovoljno novca za izbore

''Sada samo posebna odluka Visokog predstavnika u BiH na puni iznos koji je zahtijevao SIP sa svum ekonomskim kodovima omogućava da provedemo Opće izbore u BiH 2. listopada 2022.''
Vijesti / Politika | 06. 06. 2022. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP) reagirali su danas nakon što je Vijeće ministara BiH izdvojilo dio novca za održavanje Općih izbora koji se trebaju održati 2. listopada.

Naime, ministri su danas usvojili Posebnu odluku kojom se Središnjem izbornom povjerenstvu BiH posuđuje 9,7 milijuna KM za provedbu izbora, a od RAK-a, odnosno od prihoda za GSM licence.

SIP, s druge strane, ističe da današnja odluka Vijeća ministara ne omogućava održavanje izbora.

''Sada samo posebna odluka Visokog predstavnika u BiH na puni iznos koji je zahtijevao SIP sa svum ekonomskim kodovima omogućava da provedemo Opće izbore u BiH 2. listopada 2022. godine'', poručili su iz SIP-a na Twitteru.

Podsjetimo, prema procjenama SIP-a za održavanje izbora potrebno je 12,5 milijuna KM, a kako je danas Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH pojasnio nakon usvajanja Nacrta proračuna institucija BiH za 2022. godinu, današnja sredstva koja su izdvojena idu za čisto financiranje izbora, a sve ostalo što se odnosi na plate i naknade spada u drugu kategoriji.

Naglasio je i to da je u ovom proračunu sadržano sve ono što je SIP kroz proračunsku proceduru koja traje jako dugo uputilo prema ministarstvu financija.

I ranije je SIP isticao da Nacrt proračuna ne predviđa dovoljno sredstava u odnosu na njihov zahtjev.

Kopirati
Drag cursor here to close