Svađa zbog fotelje

SBB napušta Vladu FBiH zbog Čovićevog ministra?

Rukovodstvo SDA je jučer održalo sastanak sa svojim ministrima, a tema je upravo bila podjela fotelja. Hoće li SBB dobiti svoje pozicije, nisu precizirali. Kažu, znat će se kroz nekoliko dana.
Vijesti / Politika | 14. 01. 2022. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoće li se SBB-ovi ministri povući iz federalne Vlade? To pitanje u javnosti dodatno je došlo u centar pažnje zbog kaznenih prijava nakon imenovanja na direktorske pozicije u tri zatvora, ali i događanja na posljednjoj sjednici Vlade. SBB se ranije pobunio zbog kadroviranja u zeničkom zatvoru. Direktorsku fotelju nisu dobili, a po stranačkom dogovoru sa SDA, itekako su je očekivali, piše Avaz

Četiri SBB-ova ministra nisu se pojavila na sjednici Vlade održane u srijedu. Odluka je donesena nakon, za njih, spornih imenovanja. Iako to ne potvrđuju, nagađa se da im je zasmetalo to što je resorni ministar, HDZ-ov Mato Jozić, za direktora zatvora u Zenici predložio svog pomoćnika, za koga su glasali i ministri SDA, iako je po međustranačkom dogovoru to mjesto trebalo pripasti SBB-u. Iz SBB-a poručuju da su glasali protiv imenovanja direktora zatvora u Zenici, Orašju i Sarajevu jer se radi o ljudima koji su ostvarili uvjete za mirovinu. Kažu, bez njihovih ministara u vladi u pitanje se dovodi i kvorum. Upiru prstom u HDZ.

Najavljeni su razgovori idućega tjedna predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da se razjasne međustranački odnosi i problemi koje pravi HDZ na način da ta stranka bira Bošnjake koji su podobni ministrima iz Čovićeve stranke, navodi Avaz

Rukovodstvo SDA je jučer održalo sastanak sa svojim ministrima, a tema je upravo bila podjela fotelja. Hoće li SBB dobiti svoje pozicije, nisu precizirali. Kažu, znat će se kroz nekoliko dana.

-U tijeku su konzultacije unutar SDA oko pitanja koja su prioritetna za rješavanje, za potrebe funkcioniranja Vlade, i naravno u tijeku su i razgovori sa SBB-om. Bilo koja tvrdnja da nije u skladu sa zakonom, naravno imaju institucije koje treba da to utvrde. I ne treba bježati od toga - ističe glavni tajnik SDA Halid Genjac.

Nakon imenovanja uslijedile su krivične prijave protiv ministra Jozića, premijera i ministara koji su glasali "za". Iz SBB-a poručuju da ih oni nisu slali. U obrazloženju se navodi da su na pozicije imenovana tri umirovljenika, te da se radi o zlouporabi službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Ministar Jozić ne bi da daje izjavu. Potvrđuje da su na sjednici Vlade prije dva tjedna SBB-ovi ministri glasali protiv imenovanja.

-U vezi s mogućim idućim koracima ministara SBB-a, iste ne bih mogao komentirati, ali mogu reći da su ministri SBB-a veoma konstruktivni u radu Vlade Federacije BiH - ističe se iz Ministarstva pravde FBiH.

U telefonskom razgovoru Jozić kaže kako pušta nadležna tijela da rade svoj posao, te da sa SBB-om ne bi da se prepucava preko medija. Tvrdi i da svi direktori imaju urednu dokumentaciju. Ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara kaže da je ovo dodatno uzdrmalo ionako poljuljanu federalnu vlast. Ne može prognozirati što će se dalje događati, ali tvrdi - SDA i HDZ se o kadrovima dogovaraju unatoč svim blokadama, piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close