Čavara upozorava

Drastično se smanjuje omjer broja uposlenih i umirovljenih

Gospodarstvo / Posao | 08. 11. 2017. u 13:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao je u srijedu na otvaranju međunarodnog simpozija pod nazivom "Poboljšanje suradnje i usuglašavanje kriterija kod ocjene za staž", u organizaciji Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Federacije BiH.

U pozdravnom govoru sudionicima simpozija, predstavnicima Sektora za medicinsko vještačenje Republičkog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije i Republike Slovenije te predstavnicima Federalnog instituta, Čavara je kazao kako će ove zemlje integriranjem u EU ponovno biti dio jedinstvenog prostora tržišta rada, što je i dodatni razlog za nastavak dobre međusobne suradnje.

''Svaki mirovinski zavod, pa i naš federalni, bori se s opstankom i likvidnošću gdje imamo stalnu tendenciju porasta broja onih koji ostvaruju prava, a nisu zaradili mirovinu, i s druge strane imamo situaciju da se sve više smanjuje omjer broja uposlenih i umirovljenih'', kazao je Čavara.

Istaknuo je kako postoji dobra suradnja između resornog ministarstva i Instituta za medicinsko vještačenje Federacije BiH.

''Izuzetna je važnost suradnje resornog ministarstva i Instituta na usklađivanju kriterija, kakve kriterije odobriti i na koji način ocjenjivati, vodeći računa da se nikoga ne ošteti niti dovede u pitanje sustav čiji smo svi dio. Velika je odgovornost na liječnicima vještacima da procijene na odgovarajući način zdravstveno stanje pacijenta i omogućiti da sustav u potpunosti funkcionira'', rekao je Čavara.

Istaknuo je i to kako će zemlje sudionice već sutra biti dio jedinstvenog europskog tržišta rada te kako će razmjena iskustava i dobrih praksi  olakšati i buduću suradnju unutar tog jedinstvenog tržišta, priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close