Kvote

Izetbegović: S liderima SNSD-a i HDZ-a BiH dogovoriti kvote o imenovanjima

"Mi moramo odrediti kvote, moramo znati što pripada Bošnjacima, što Srbima, a što Hrvatima. Ne možemo to izbjegavati", rekao je Izetbegović
Vijesti / Politika | 06. 07. 2020. u 13:47 Srna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je danas da se nada da će na sutrašnjem sastanku s predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem biti dogovorene kvote o svim imenovanjima, uz napomenu da je to trebalo odavno uraditi.

"Mi moramo odrediti kvote, moramo znati što pripada Bošnjacima, što Srbima, a što Hrvatima. Ne možemo to izbjegavati. Po meni, to je trebalo odavno uraditi, a ne izmišljati probleme", rekao je Izetbegović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, nakon sjednice Zajedničkog kolegija oba doma parlamenta BiH.

On je naglasio da svakome treba prepustiti da imenuje kadar iz svoje kvote.

"SDA je intervenirala kada je bilo riječi o imenovanju ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara, jer je to bio neki zajednički prijedlog. Ovo ostalo, treba odrediti kvote i prepustiti svakome da pravi vlastiti izbor", rekao je Izetbegović.

On je poručio da ne bi trebalo "lomiti koplja", te da treba raditi prema Ustavu i onako kako zakoni nalažu.

Izetbegović je rekao da će sutra u Istočnom Sarajevu s liderima SNSD-a i HDZ-a razgovarati i o proračunu institucija BiH za ovu godinu, te da ga zbunjuju izjave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da budžet treba ići u redovnu parlamentarnu proceduru.

"Toliko se dugo razvlači, svi su imali priliku reći što su trebali. Ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda je predložio takav budžet i nadam se da stvari neće ići u tom smjeru", rekao je Izetbegović.

On je rekao da treba "požuriti" s proračunom da bi bili stečeni uvjeti za održavanje lokalnih izbora.

Izetbegović je istakao da je pitanje održavanja izbora u Mostaru riješen problem.

"Nadam se da srpska strana neće zatražiti nemoguće stvari, jer ne da se ovo više raspakirati. To treba usvojiti, a SDA namjerava pružiti ruku Srbima u Mostaru da se osjećaju ravnopravno kao druga dva naroda", poručio je Izetbegović.

On je rekao da će sastanak s Dodikom i Čovićem biti održan u utorak od 13 sati u Istočnom Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close