Trojka kod Čovića

Sastanak u Mostaru: Može li se SDA ugurati u vlast?

HDZ i Trojka sutra će Mostarudefinirati sporazum o formiranju federalne vlasti i podjelu resora, međutim, pitanja su: hoće li SDP uvući SDA u vlast, hoće li Stranka za BiH i NES 'izdati' i što će Schmidt učiniti ako Refik Lendo nastavi blokirati.
Vijesti / Politika | 23. 03. 2023. u 18:52 G.Lujanović | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru će se sutra sastati Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH kako bi kao koalicijski partneri potpisali još jedan sporazum koji se odnosi na formiranje Vlade Federacije. 

Federalna vlada - još uvijek na čekanju 

Iako uvijek optimistični Dragan Čović najavljuje da će Federalna vlada biti formirana do 6. travnja, još uvijek, naime, nije jasno kako budući da Refik Lendo (SDA), potpredsjednik FBiH iz reda bošnjačkog naroda neće (su)potpisati predloženi saziv jer u njemu nema SDA.

Čović je, podsjetimo, najavio da će potpisati još jedan sporazum u kojem će biti definirani sporazumi dva stranačka bloka – HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko Trojke. 

Foto: PR / Lidija Bradara i Nermin Nikšić

"Svaki resor, svaku instituciju" 

“Sporazum će definirati ono što će otkloniti nesporazume u javnosti. Imali smo nesporazum kod imenovanja sudca u Ustavnom sudu BiH. Takve stvari koje su dogovarane usmeno i uz nazočnost međunarodnih predstavnika, trebalo je provesti. Želimo u taj sporazum ugraditi precizno sve, svaki resor, svaku instituciju, a ima ih jako mnogo“, rekao je Čović.

Ivana Marić, politička analitičarka, naglašava kako pregovori HDZ-a BiH i Trojke, za razliku od ranijih procesa formiranja vlasti poslije izbora 2014. i 2018. godine, nemaju ništa od uobičajenog bh. političkog folklora. 

"Nema uvreda, ohlađenih bureka i ucjena" 

“Sjetite se silnih uvreda, trzavica, propalih pregovora i ohlađenih bureka nakon izbora 2014. i 2018. godine. Sva se priča tada vrtjela oko toga tko će dobiti i koje ministarstvo što se postizalo međusobnim ucjenama. Sada tog nema“, izjavila je Marić za Bljesak.info.

Slično je bilo, dodaje, i oko formiranja vlasti na razini BiH sa SNSD-om: nije bilo ucjena, nije bila inata i manje – više su se, bez problema, dogovorili kako ispuniti zahtjeve koje nameće Ustav BiH i ustaljena praksa.

Foto:N1 / Nikšić: Građani će osjetiti drugačiju atmosferu i saradnju 

“Do same završnice javnost nije znala tko će dobiti koje ministarstvo, a još manje tko će biti ministri. Ista je situacija i u pregovorima na razini Federacije. Iako znamo da pregovaraju i o ministarstvima i javnim poduzećima, to ne ističu u prvi plan, i to nije razlog za sukobe, javna prepucavanja i prijetnje izlascima iz koalicije“, objašnjava Marić.

Međutim, čak i da se sutra predstavnici HDZ-a i Trojke do u najsitniji detalj dogovore kako će izgledati saziv Federalne vlade, tko će biti direktori i zamjenici javnih poduzećima kojima je Federacija osnivač, i dalje nije jasno na koji će se to način implementirati jer SDA blokira proces uspostave vlasti.

Još je manje, u ovom trenutku, jasno hoće li visoki predstavnik Christian Schmidt intervenirati, ali je činjenica da SDA i Bakir Izetbegović ne odustaju.

SDA ni crne liste ne mogu zaustaviti u blokadama 

Iako je State Department Osmana Mehmedagića, prvog bh. obavještajca stavio na crnu listu, iako je optužen za povezanost s kriminalnim grupama s ciljem vlastitog i stranačkog položaja, zloupotrebu položaja i ovlasti jer je preko Obavještajno-sigurnosne službe na čijem je čelu donedavno bio, bio uključen u afere prisluškivanja i praćenja oporbenih političara, SDA se ne može pomiriti s činjenicom da četiri godine neće vladati Federacijom.

Čak i da se produži mandat sadašnjoj, tehničkoj Vladi na čelu s optuženikom Fadilom Novalićem, stranke HDZ-a BiH i Trojke, u tom slučaju mogle bi uspostaviti kakvu takvu većinu. 

"Sutra definitivan dogovor" 

Kenan Kešmer, urednik portala Raport.ba iz Sarajeva, ističe kako bi HDZ i Trojka sutra trebale, prema informacijama kojima raspolože, konačno definirati dogovor oko Vlade FBiH.

“Očekujem da će se to i desiti, jer je manje-više već sve dogovoreno. Očito je da postoje neki manji nesporazumu na relaciji HDZ-Trojka i mislim da će to biti tema. Čini mi se da stranke Trojke još nisu svjesne da postaju vlast pa previše dopuštaju da propaganda SDA-DF utiče na njih i na dogovore koje su imali ili imaju s HDZ-om“, izjavio je Kešmer za Bljesak.info.

Marić, pak, podsjeća kako su NES i Stranka za BiH, kao članice šire koalicije, nastavile staru praksu formiranja vlasti pa podršku uvjetuju dobivanjem točno određenih ministarstva i javnih poduzeća. 

"Stranka za BiH i NES ucjenjuju i prijete da će otići na stranu SDA i DF-a" 

“Tražili su najjače resore, iako su znali da ih nisu zaslužili na osnovu dobivenih glasova na izborima već isključivo na osnovu ucjena i prijetnji da će otići na stranu SDA i DF-a. Pohvalno je to da se lideri stranaka, koje će zajedno formirati vlast, poštuju i da imaju međusobno povjerenje, umjesto stalnog podozrenja i podvala, koje su do sada bile dio vladajućih struktura“, ističe Marić.

Međutim, u bh. javnosti se sve više spominje kako jedan dio SDP-ovih kadrova želi „uvesti“ SDA u vlast, a o tome je nedavno govorio i Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije iz reda srpskog naroda.

Osim toga, Stranka za BiH i NES odnedavno su dio većine sa SDA u Unsko-sanskoj županiji čime je, kako je rekao Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, sporazum grubo prekršen. 

Foto: Fena / Nermin Nikšić

"Dio SDP-a bi rado u vlast sa SDA"

“Poznato je da postoji jedan dio SDP-a koji bi vrlo rado sa SDA u vlast. Međutim, taj dio nema operativnu snagu u organima stranke. Ako bi ipak prevagnula ta 'snaga', to bi vjerojatno bio kraj za SDP. Jer, sumnjam da bi im to glasači odobrili“, kaže Kešmer.

Najveći doprinos ove koalicije, dodaje Marić, smirivanje je nacionalnih tenzija.

“Pojedine stranke i političari su se svjesno igrali vatrom samo da bi dobili izbore, a na kraju su ih ipak izgubili“, rekla je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close