Proces

Sarajevo ostaje adresa suđenja Dodiku, obrana traži odgodu ročišta

Obrana inzistira na premještanju predmeta u Banja Luku na Osnovni sud. Tvrde da im je samo tamo garantiran pravedan proces.
Vijesti / Politika | 17. 12. 2023. u 21:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri mjeseca su od potvrđivanja optužnice protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika ovog entiteta Miloša Lukića. Početak suđenja je još neizvjestan. Obrana inzistira na premještanju predmeta u Banja Luku na Osnovni sud. Tvrde da im je samo tamo garantiran pravedan proces. Sud Bosne i Hercegovine, za sada, bez izuzetka, sve zahtjeve odbija. U međuvremenu, Dodik najavljuje: predstojeće ročište vjerovatno neće biti ponovo održano, prenosi Federalna.

Predmet "Dodik i drugi" - optuženi u sudnici tek dva puta. Obrana s jasnim ciljem da trećeg pojavljivanja ni ne bude. Barem ne u Sudu Bosne i Hercegovine. U dva zahtjeva obrane izražena želja optuženih da im se sudi isključivo u Banja Luci. Prvi zahtjev za premještanje procesa odbijen, kao i uložena žalba.

Neosnovan zahtjev

“To su prava koja su uspostavljena standardima koji proizilaze i iz stavova Europskog suda za ljudska prava. Sud nije neovisan ako sudi u atmosferi gdje izraženi politički zvaničnici unaprijed govore svoj stav. To važi za cijelu Europu. Na stotine je zahtjeva u Strasbourgu usvojeno upravo po tom osnovu što je neko od političkih zvaničnika prejuducirao presudu i na taj način utjecao na sud u objektivnom smislu”, objašnjava bivši sudac Suda Bosne i Hercegovine Vlado Adamović.

“To je zahtjev koji je, po mom stajalištu, pravno neosnovan zbog toga što je članom 7. stav 1. Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine predviđeno da Sud Bosne i Hercegovine sudi za krivična djela koja su propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. U konkretnom slučaju, upravo se radi o takvom krivičnom djelu i nema nikakve mogućnosti da se delegira nadležnost na neki niži sud”, smatra odvjetnik Asim Crnalić.

Nakon dva odbijena zahtjeva, odbrana od cilja ne odustaje: podnose i treći zahtjev. Urgencija postupajućem sucu za premještanje procesa i prijedlog za odlaganje glavnog pretresa koji je već zakazan za srijedu.

“Predlaže se odlaganje zakazanog glavnog pretresa iz razloga što je obrana predsjednika Dodika stavila prijedlog za prenošenje vođenja postupka sa Suda BiH stvarno nadležnom sudu u Banja Luci”, naveo je advokat Milorada Dodika Goran Bubić.

Nepogodna atmosfera

Prigovori i zahtjevi optuženih i obrane su brojni. Od neustavnog suda u kontaminiranom Sarajevu do nepogodne atmosfere.

“Nemam nikakav osobno problem sa sucem, ali imam problem sa sudom koji nije ustavna kategorija. Ne mora niko da misli da je naš dolazak na sud ovdje priznanje ovakvog neustavnog i nezakonitog procesa”, poručio je Dodik uoči prvog pojavljivanja pred Sudom Bosne i Hercegovine.

“Ovaj sud je nepovratno kontaminiran. Napravljena je nepovratna šteta za ovaj krivični postupak prije nego što je počeo jer nemamo atmosferu u kojoj se može odvijati pošteni postupak. Po našoj procjeni, jedini način je da maknemo se iz Sarajeva”, izjavio je pravni savjetnik obrane Milorada Dodika Anto Nobilo.

Da li obrana traži pravedan ili pogodan sud? Pitanje na koje obrana ne odgovara je upravo šta banjalučki Osnovni sud čini za njih pravednim i sigurnim. Atmosfera ili sastav suda? Ili su brojne žalbe i zahtjevi dobar spin za odugovlačenje procesa? Jedno je za sada sigurno, Sarajevo ostaje adresa suđenja.

Kopirati
Drag cursor here to close