Finaciranje

Preživjela RTV pretplata

Za hitnu proceduru glasalo je samo troje poslanika, protiv je bilo 21 i devet suzdržanih.
Vijesti / Politika | 30. 05. 2018. u 15:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su da po hitnom ili skraćenom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Zakona o javnom radio-televizijskom servisu kojim se predlaže ukidanje RTV pristojbe. 

Za hitnu proceduru glasovalo je samo troje poslanika, protiv je bilo 21 i devet suzdržanih. 

Bio je to zahtjev Kluba zastupnika Srpske demokratska stranke (SDS) koji smatraju da je dosadašnji način financiranja Javnog RTV servisa BiH nepravedan sa stanovišta diskriminacije građana i različitih načina na koji se entitetske pravosudne institucije odnose prema obavezi plaćanja RTV pristojbe. 

Prijedlog izmjene tog zakonskog rješenja potpisuju Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Nenad Lalić i Momčilo Novaković, koji ocjenjuju da se javni emiteri nisu ponašali kao servis svih građana, nego kao servis pojedinih vladajućih stranaka. 

Upravo u tome vide svoje utemeljenje za tvrdnju da javni servisi nisu bili u službi svih građana, zbog čega neopravdanim smatraju da građani plaćaju njihov rad, te stoga prijedlog zakona predviđa da javni servis BHRT bude financiran iz proračuna BiH, a entitetski iz entitetskih proračuna. 

Zakon bi, ukoliko bi bio usvojen u redovnom zakonodavnom postupku, na snagu trebalo da stupi 1. siječnja 2019. godine do kada bi proračuni trebali osigurati sredstva za financiranje RTV servisa.

Kopirati
Drag cursor here to close