Usvojeni zaključci

Zastupnički dom Parlamenta FBiH: Zakon o braniteljima u hitnu proceduru

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio zaključke u vezi braniteljske populacije
Vijesti / Flash | 23. 05. 2018. u 20:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Federalnog parlamenta danas je na tematskoj sjednici, nakon razmatranja stanja u oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, usvojio zaključke kojima zahtijeva od resornog ministarstva i Vlade FBiH da dostavi Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji u hitnu parlamentarnu proceduru.

Precizira se da to zakonsko rješenje treba biti dostavljeno najkasnije u roku od 30 dana uz obavezu da se u Prijedlog tog zakona ugradi pitanje objave jedinstvenog registra branitelja i braniteljskog dodatka.

Također, Zastupnički dom se obavezao da će najkasnije u roku od 30 dana razmatrati Prijedlog zakona o braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja s tim da se u taj zakon ugradi i pitanje broja braniteljskih udruženja.

Navedene zaključke načinila je radna grupa formirana na početku sjednice, u čijem sastavu su bili predstavnici Ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata FBiH, parlamentarnih stranaka u Zastupničkom domu, Odbora za boračku i invalidsku zaštitu, kao i boraca koji prate zasjedanje u skupštinskoj sali i onih koji protestiraju ispred zgrade Parlamenta.

Prezentirajući Informaciju o aktivnostima Ministarstva na poboljšanju položaja boračkih kategorija za period od 1. travnja 2015. do 30. travnja 2018. godine, federalni ministar za pitanja boraca i invalida obramebno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević osvrnuo se na zahtjeve boraca, koji su danas prosvjedovali ispred Federalnog parlamenta.

''Do sada nismo uspjeli riješiti prava demobiliziranih boraca, ali ove godine je Nacrt ovog zakona ponovno stavljen u proceduru. Neutrošeni i eventualno dodatni novac bi omogućio da konačno riješimo zakonski pitanje ove kategorije. Predlažemo i donošenje zakona o reprezentativnim boračkim udruženjima jer je u FBiH aktualan problem predstavljanja brantelja'', rekao je Bukvarević.

Kad je riječ o uspostavi registra boraca, dodao je da takav registar postoji za svaku općinu, a da su također dostavljeni registri za Tuzlansku, Zeničko-dobojsku i Unsko-sansku županiju, dok su u fazi izrade za Sarajevsku, Hercegovačko-neretvansku i druge županije.

''Registar je prvenstveno potreban institucijama koji se bave boračkom zaštitom, a suština je da ga imaju općine, županije i Federacija te sve institucije koje se bave boračko-invaldskom zaštitom. Idemo u pravcu da ga stavimo na raspolaganje svim takvim institucijama - kazao je Bukvarević.

Što se tiče boračkog zahtjeva za prestanak financiranja svih, izuzetno brojnih boračkih udruženja, on tvrdi da je takva odluka donesena još u kolovozu prošle godine na nivou Federacije, ali i da su općine te žipanije nastavili financiranje predvidjevši i u aktuelnoj proračunskoj godini novac za te namjene.

Pozvao je predstavnike boračkih udruženja da se obrate općinskim i županijskim nivoima jer po njegovom mišljenju nema opće podrške na terenu za realizaciju navedenog zahtjeva.

Također, na tematskom zasjedanju federalni premijer Fadil Novalić upozorio je da se ovaj društveni problem o boračkoj populaciji mora realno sagledati i riješiti.

''Stvorena je precepcija da borci nisu zapošljavani, a zaposleno je 122.000 boraca, a 82.000 je u mirovinskom sustavu'', poručio je Novalić zastupnicima a na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.


Kopirati
Drag cursor here to close