Sa suđenja

Samir Nukić: Uznemirenje javnosti zbog komentara o stradanju djece u Vitezu

Dragoslav Tomić, policijski službenik iz Viteza, ispričao je da je 15. srpnja 2023. zaprimio prijavu od Ivana Garića, predsjednika Udruženja ''Osmica'' iz Viteza, protiv Samira Nukića zbog komentara uvredljivog sadržaja
Vijesti / Politika | 08. 05. 2024. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Samiru Nukiću, koji se tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, svjedoci Tužiteljstva Bosne i Hercegovine su ispričali kako su njegove objave na Facebooku u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. godine u Vitezu uznemirile javnost.

Dragoslav Tomić, policijski službenik iz Viteza, ispričao je da je 15. srpnja 2023. zaprimio prijavu od Ivana Garića, predsjednika Udruženja ''Osmica'' iz Viteza, protiv Samira Nukića zbog komentara uvredljivog sadržaja objavljenih na vijest jednog portala na Facebooku koji je objavio da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt posjetio spomen-obilježje gdje je od granate ispaljene s položaja Armije BiH stradalo osmero djece, piše Detektor.ba.

Svjedok je objasnio da je saslušao Garića i uzeo screenshotove objave koje je prijavitelj napravio, te upoznao dežurnog tužioca, koji je djelo okvalificirao kao izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Dva dana poslije - nastavak objava

''Dva dana poslije, objave su se nastavile. Ispod objave na stranici je bila njegova slika s raketnim bacačem. Napravio sam službenu zabilješku i dodao u spis. Voditelj smjene mi je rekao da proslijedim Sektoru kriminalističke policije, čime sam završio svoj posao'', kazao je Tomić i dodao kako je ovim objavama Nukić uznemirio javnost u Vitezu, što je saznao iz razgovora s građanima.

Na pitanje branitelja Mirsada Crnovršanina je li napravio službenu zabilješku o uznemirenju javnosti, svjedok je negirao. Crnovršanin je pitao Tomića na osnovu kojih elemenata tvrdi da je došlo do govora mržnje i netrpeljivosti, svjedok je odgovorio da se to može utvrditi na osnovu screenshotova, kao i da je tužiteljica tako kvalificirala djelo. Tomić je rekao kako nije napravio službenu zabilješku o raketnom bacaču jer se nalazio na fotografijama koje su objavljene, kao i da ne zna da se radi o maketi, s kojom se optuženi slikao prilikom posjete policiji.

Svjedok Ivan Garić je ispričao kako su od granate na igralištu 1993. stradali njegov brat, sestra i prijatelji, te da je on ranjen. Naveo je da su ga Nukićevi komentari uznemirili, zbog čega ga je prijavio policiji.

''Nisam mogao vjerovati da je neko mogao tako nešto napisati'', objasnio je Garić.

Nemir

Svjedok je kazao kako je Nukić, nakon komentara jedne osobe bošnjačke nacionalnosti koja mu je sugerirala da obriše komentar, odgovorio: ''Da smo ih bogdo više pobili'', kao i da se ne kaje zbog napisanog.

''Ne mogu opisati nemir koji smo ja i moja porodica doživjeli'', izjavio je Garić.

Potvrdio je kako je zbog svega lokalna zajednica u Vitezu bila uznemirena, jer za zločin nad djecom koja su ubijena granatom nitko nije odgovarao.

Obrani je Garić rekao kako nije poznavao optuženog, da nije znao koliko ima godina, te da mu je nakon objava otišao na Facebook profil i vidio da se radi o mladom čovjeku. Dodao je da nitko od drugih koji su uznemireni nije to prijavio policiji.

Nukić se tereti da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmero djece u Vitezu koja su 1993. ubijena eksplozijom granate na igralištu, nakon posjete visokog predstavnika spomeniku ubijenim, javnim objavama na društvenoj mreži Facebook sa svog mobilnog telefona i korisničkog broja, upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti. Nakon upozorenja drugih korisnika društvene mreže, navodi se, ''ponovo je više puta iznosio psovke i uvrede prema žrtvama''.

Česti komentari na društvenim mrežama

Svjedok Rusmir Spahić je ispričao kako je – nakon što je vidio Nukićev komentar: ''Da je bogdo poginulo više djece škutorske nacionalnosti'' – u komentaru napisao, iz dobre namjere, da mu je bolje da to izbriše.

''Vidio sam njegov profil, vidio sam da se radi o mladom čovjeku. To mi je bio motiv'', kazao je svjedok i dodao da je dobio dosta poruka podrške, ali i poruka u kojima mu govore da nije to trebao napisati, zbog čega je zaključio da je javnost uznemirena.

Na pitanje Obrane, svjedok je rekao da su ovo komentari kakve često viđa na društvenim mrežama, ali da ih ne prijavljuje jer zna da je to nešto s čime će se opet sresti.

Suđenje se nastavlja 23. svibnja.

Prijave na više adresa

Podsjećamo, nakon godišnjice ubojstva osmero djece u Vitezu, Samir Nukić je na društvenim mrežama napisao kako mu je žao što nije ubijeno više ''ustaške djece'', a nakon upozorenja o svojoj objavi zahvalio se na reklami i napisao kako se ne kaje zbog napisanog.

Pojavile su se i fotografije na kojima Nukić pozira s raketnim bacačem. Prijave ovog veličanja zločina prijavljene su na više adresa, a SIPA je portalu Bljesak.info u srpnju 2023. godine rekla kako prijavu nije dobila. Federalna uprava policije predmet je proslijedila nadležnom županijskom tužiteljstvu.

Inače, spomenuti Član 163 zakona na kojeg se poziva tužiteljstvo govori o izazivanju narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti (stav 1) govori da ''tko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine'' te da će se ''Tko krivično djelo iz stava 1 ovog člana učini javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine''. 

Kopirati
Drag cursor here to close