Potpredsjednik RS-a

Salkić: Srbija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine

''Integracija obrazovnog procesa u bh. entitetu RS i susjednoj Srbiji predstavlja najgrublji oblik agresije na teritoriju Bosne i Hercegovine'', smatra Salkić.
Vijesti / Politika | 17. 05. 2021. u 16:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić rekao je danas da država Srbija i bh. entitet RS svojim aktivnostima direktno krše Dejtonski mirovni sporazum što zahtjeva reakciju visokog predstavnika.

Reagirajući na današnju sjednicu Vlada bh. entiteta RS i Srbije na kojoj je najavljena realizacija nekoliko projekata, između ostalog i razvoj identičnih školskih udžbenika za Srbiju i bh. entitet RS, Salkić je istakao da integracija obrazovnog procesa u bh. entitetu RS i susjednoj Srbiji predstavlja najgrublji oblik agresije na teritoriju Bosne i Hercegovine.

''Današnja sjednica Vlada bh. entiteta RS i Srbije pokazuje stvarnu politiku Srbije spram Bosne i Hercegovine. Ta politika podrazumijeva pokušaj, u svim segmentima društva, uzurpacije teritorije Bosne i Hercegovine i integraciju bh. entiteta RS i Srbije, ignorirajući državu Bosnu i Hercegovinu i zloupotrebljavajući specijalne veze'', kazao je.

Navodi da "dvostruka igra koju vodi Srbija javno iznoseći tezu o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i praktičnog djelovanja na podjeli BiH i stvaranju srpskog svijeta treba biti osujećena''.

Integracija obrazovnog procesa u bh. entitetu RS i susjednoj Srbiji predstavlja najgrublji oblik agresije na teritoriju Bosne i Hercegovine. Ionako u potpunosti pravoslavizirani obrazovni proces u bh. entitetu RS bit će dodatno posrbljen i dodatno će širiti ideologiju koja će isključivati Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu iz obrazovnog procesa u ovom entitetu, smatra.

''Jedinstven obrazovni sustav ima za cilj širenje ideologije jedinstvenog srpskog svijeta i stvaranje osjećaja kod mladih ljudi, kroz obrazovni proces, o jedinstvenom srpskom svijetu radi dugoročne podrške secesionističkoj politici bh. entiteta RS i ujedinjenju sa Srbijom u budućnosti'', istaknuo je Salkić.

Dodaje da će posljedice ovakvog obrazovnog procesa u budućnosti biti radikalizacija društva u bh. entitetu RS što će uzrokovati ugrožavanje mira i stabilnosti u BiH i u cijeloj regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close