Buk Bijela

Briga ih za apelaciju: RS i Srbija polažu temeljac za izgradnju HE na Drini

''Da je to Republika Srpska radila s nekom europskom ili svjetskom silom, mi bi vjerojatno bili proglašeni za najbolje momke na Balkanu. Pošto to želimo da radimo sa Srbijom, onda je to problem. Vode su državna imovina – gdje to piše?''
Vijesti / Flash | 17. 05. 2021. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset i četiri zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijeli su 28. prosinca prošle godine zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine da se očituje oko rješavanja spora sa entitetom Republika Srpska koji je prouzrokovan donošenjem Odluka o utvrđivanju uvjeta za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana (HE) "Buk Bijela", HE "Foča" i HE "Paunci" na rijeci Drini, piše N1.

Uprkos apelaciji Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, premijeri Srbije i entiteta Republika Srpska Ana Brnabić i Radovan Višković će položiti kamen temeljac za Hidroelektranu ''Buk Bijela'' na rijeci Drini, čiju gradnju će financirati elektroprivrede Srbije i RS iznosu 220 milijuna eura.

''Što nama ostaje?''

''Da je to Republika Srpska radila s nekom europskom ili svjetskom silom, mi bi vjerojatno bili proglašeni za najbolje momke na Balkanu. Pošto to želimo da radimo sa Srbijom, onda je to problem. Vode su državna imovina – gdje to piše? Dejton piše da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, 49-51 posto. Gdje se tu pominje Bosna i Hercegovina? Ako uzmete vode, šume, poljoprivredno zemljište, što to nama ostaje? Je li vi nama preko odluka Ustavnog suda BiH želite da uzmete teritoriju? Neće moći. Za nas je ovo nedopustiva apelacija, mi idemo raditi svoj posao, a svatko neka radi svoj posao'', kazao je Višković danas na upit novinara o apelaciji.

Podnositelji zahtjeva smatraju da su vlasti entiteta Republika Srpska navedenim aktivnostima povrijedile Ustav Bosne i Hercegovine i pravo države Bosne i Hercegovine da raspolaže državnom imovinom.

''Postavljeno je pitanje zašto Srbija nije razgovarala sa državnim nivoom. Oko čega? Zašto? To nije nadležnost državnog nivoa. Granica između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine nije Drina u Brodu na Drini nego je to isključivo teritorija Republike Srpske i u nadležnost je Komisije za koncesije RS. Vlada Srbije nije imala potrebu da razgovara s nekim drugim osim sa Vladom RS. Ovaj konkretan slučaj nema nikave veze sa BiH'', tvrdi Višković.

Apelanti smatraju da su navedenim aktivnostima prekršene i konačne i obvezujuće odluke Ustavnog suda BiH kojima je utvrđeno da riječna voda i riječna korita predstavljaju ''javno dobro'' koje čini dio državne imovine (imovina države BiH).

Parlamentarci podsjećaju da je Ustavni sud, u svojim prethodnim odlukama, utvrdio da državna imovina ima poseban status, te da predstavlja odraz državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Reakcija aktivista

Povodom najavljenog polaganja kamena temeljca za HE "Buk Bijela", danas je najavljena i reakcija aktivista na lokaciji obale Vrbasa ispod sportske dvorane Obilićevo, priopćeno je iz organizacije Centar za životnu sredinu 

''To je zaista kvaliteta projekt, odličan projekt. Za taj projekt je bilo zainteresirano mnogo investitora iz različitih zemalja Europe i svijeta. Drago mi je da u taj projekt ulazimo kao većinski investitor. JP EPS ulazi u taj projekt kao investitor od 51 posto. Projekt je važan za energetsku sigurnost i stabilnost kako Srbije tako i RS i FBIH. Mislim da je važan zato što je to električna energija iz obnovljivih izbora. Imaju određen utjecaj na žvotnu sredinu, ono što je važno napomenuti da ova hidroelektrana ima dozvolu i urađena je studija utjecaja o procjeni životne sredine. Moramo da dobijemo struju iz nekih izvora, ako ćemo da idemo na zelenu tranziciju u više energije iz obnovljivih izvora, onda to znači da ćemo morati polako da isključujemo iz sustava termoelektrane'', navela je Brnabić.

Kako je kazala, hidroelektrane srednje i velike veličine mogu na dobar način za supstituisati električnu energiju u budućnosti.

''Svaki vid elekrične energije ima neki vid utjecaja na životnu sredinu. Treba voditi računa da taj utjecaj ne bude negativan'', navela je Brnabić.

Kopirati
Drag cursor here to close