Položaj Hrvata

Saborski Odbor: Konstitutivnost Hrvata u BiH je ugrožena

Saborski Odbor raspravljao o položaj Hrvata u BiH.  
Vijesti / Politika | 10. 05. 2018. u 17:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konstitutivnost Hrvata u BiH je ugrožena "puzajućim" promjenama Daytonskog sporazuma, i zato je potrebno poduzeti sve da se izborno zakonodavstvo promijeni prije općih izbora 8. listopada kako bi Hrvati imali jednaku zastupljenost u predstavničkim tijelima kao Srbi i Bošnjaci, istaknuto je na tematskoj sjednici saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske "BiH, položaj Hrvata u BiH i europski put BiH".

Sudionici tematske sjednice istaknuli su kako je minimum provedba odluke Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju te su podsjetili da Hrvatska, temeljem svog Ustava, ali i međunarodnih sporazuma iz Washingtona i Daytona, ima obvezu štititi političku neovisnost BiH i zalagati se za poštivanje načela, javio je zagrebački Večernji list.

''Nije naša fiksacija kada kažemo da se u BiH moraju birati hrvatski zastupnici. Plastično rečeno, za Hrvate u BiH su faktička ravnopravnost i europski put dvije strane iste medalje'', kazao je bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić dodao je da Hrvatska ne smije pasivno čekati razvoj situacije u BiH, već aktivno raditi na reformi izbornog prava.

''Hrvatski narod u dijelu BiH je pred biološkim nestankom, a u drugom je dijelu pred gubitkom ustavom zagarantiranih prava'', poručio je Ljubić.

Zamjenik ministra vanjskih poslova u BiH Josip Brkić kazao je kako bi žurne izmjene izbornog zakonodavstvo doprinijele demokratizaciji i stabilizaciji prilika u BiH.

Jedino pravo rješenje za BiH je ulazak u Europsku uniju i NATO, i druge alternative nema, smatra predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

''Ali, prije svega treba vidjeti tko je stvarno zainteresiran za ta dva smjera, da prije svega BiH napravimo pravnom državom'', kazao je Čavara.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić vjeruje kako su neki u BiH samo deklarativno za euroatlantski put BiH.

''Hrvati i danas prednjače u toj želji, ali pitanje je koliko se druga dva naroda zalažu za to. Jedno je deklarativna priča, a drugo su konkretni potezi u tom smjeru'', kazao je Brkić.

Božo Ljubić zastupnike je upoznao s nacrtom "Rezolucije o BiH, položaju Hrvata u BiH i europski put BiH" koju uskoro planira predložiti Hrvatskom saboru na usvajanje te sve pozvao da daju svoje prijedloge kako bi to bio zajednički dokument.

''Nećemo danas o tome, ali smatram da pitanje BiH treba raspraviti i na plenarnoj sjednici Sabora kad se već o BiH raspravlja diljem svijeta'', zaključio je Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close