Statistika

Hrvati većina u 22 općine

U Federaciji BiH 252 srpska naselja, kao i 93 hrvatska postala su bošnjačka. Statistike pokazuju da su Bošnjaci "preoteli" najviše hrvatskih i srpskih naselja.
Vijesti / Flash | 04. 05. 2018. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak 520 naselja u BiH izgubilo je srpsku većinu ili su danas nenaseljena, dok Hrvati više nisu većina u 214 mjesta u kojima su to bili do posljednjeg rata, navode statistički portali.

U Federaciji BiH 252 srpska naselja, kao i 93 hrvatska postala su bošnjačka. Statistike pokazuju da su Bošnjaci "preoteli" najviše hrvatskih i srpskih naselja. Nenaseljivo je najviše srpskih mjesta, a "preoteto" najviše hrvatskih, prenosi Srna.

Po županijama, Hrvati su većinsko stanovništvo u četiri: u Kantonu 10, Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Posavskoj županiji, prenose mediji analizu portala "Statistika".

Hrvati su većina samo još u 22 općine: Tomislavgradu, Livnu, Kupresu, Prozoru, Posušju, Grudama, Širokom Brijegu, Ljubuškom, Čitluku, Čapljini, Stocu, Neumu, Ravnom, Vitezu, Kiseljaku, Kreševu, Dobretićima, Žepču, Usori, Odžaku, Orašju i Domaljevac-Šamcu, a polovicu stanovništva čine u Mostaru i Busovači.

Iako u Gornjem Vakufu, Jajcu i Novom Travniku ima mnogo Hrvata - u sva tri mjesta većinu sada čine Bošnjaci.

Mediji ove podatke uzimaju kao jasan dokaz da, prije svega, Hrvati sa područja FBiH, ali i cijele BiH polako nestaju i povlače se u općine zapadne Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close