Preko napih leđa

Murphy: Rusija se povukla iz PIC-a - Rusija: Nismo

Veleposlanik Murphy je rekao da Rusija ne učestvuje na sastancima Upravnog odbora PIC-a, da nije uplatila članarinu prema OHR-u…
Vijesti / Politika | 08. 04. 2022. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy rekao je danas da Sjedinjene Države i on nisu u BiH da bi ukidali Republiku Srpsku.

Murphy je naveo da SAD podržavaju teritorijalni suverenitet, integritet i multietnički karakter BiH, da žele vidjeti funkcionalne, efikasne i odgovorne institucije u kojoj lideri i predstavnici svih strana rade u duhu suradnje i prijateljstva.

"Želimo vidjeti i funkcionalne, efikasne i odgovorne entitete", rekao je Murphy novinarima u Banja Luci, te istaknuo i kako se "on ne miješa u unutarnji politički život u BiH".

Izrazio je zabrinutost SAD zbog određenih izjava i postupaka koje su preuzimali dužnosnici vlasti u Republici Srpskoj, da nisu presretni time što je došlo do usvajanja zakona o državnoj imovini.

Kriza u BiH

Na pitanje o mogućnosti praktičnih reakcija SAD zbog navedenih odluka, Murphy je odgovorio da "imaju niz sredstava na raspolaganju koja će, ukoliko bude potrebno, koristiti na način i u vrijeme kada bude potrebno".

Američki veleposlanik je rekao i da ne smatra da zapadne sile pokušavaju u BiH stvoriti vještačku krizu, već su, kako je ocijenio, političku krizu u BiH kreirali njeni političari.

Odgovarajući na pitanje o razlozima uvođenja sankcija SAD Alternativnoj televiziji, Murphy je rekao da su one uvedene zbog poslovne prakse ATV-a, a ne zbog novinara ili uredničke politike.

Odgovarajući na pitanje da li je razgovarao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, a u kontekstu izjave ministra vanjskih poslova Mađarske da se s Dodikom treba razgovarati a ne o njemu razgovarati, Murphy je rekao da je sa Dodikom razgovarao ubrzo nakon dolaska u BiH.

Odgovarajući na pitanje da li Rusija učestvuje u Vijeću za provedbu mira (PIC), Murphy je rekao da Rusija ne učestvuje na sastancima Upravnog odbora PIC-a, da nije uplatila članarinu prema OHR-u, što se primjenjuje za sve članice, pa je za pretpostaviti da se povukla.

Odgovor Rusije

No, iz ruskog veleposlanstva u BiH naveli su da je Rusija član PIC-a i da ne postoji mehanizam za suspendiranje nihova sudjelovanja u radu ove institucije.

''Principijelan stav Rusije u vezi s nelegitimnošću Schmidta kao visokog predstavnika u BiH dobro je poznat. To ne mora značiti da ne sudjelujemo u radu UO PIC-a'', poručili su iz ruskog veleposlanstva za televiziji N1.

Dodali su da je Rusija spremna razmotriti mogućnost obnavljanja suradnje sa Schmidtom ukoliko on bude dobio neophodnu suglasnost Vijeća sigurnosti UN-a za ovu funkciju.

Kopirati
Drag cursor here to close