Opasnost za mir

Rusija reagirala na rezoluciju: Bili smo u pravu, cijela regija je u opasnosti

''S ove točke gledišta, nažalost, rezolucija Opće skupštine UN ne nagovještava BiH ništa dobro…'', naveli su iz ruskog Veleposlanstva.
Vijesti / Politika | 24. 05. 2024. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sjednica Opće skupštine UN, uzimajući u obzir sve poznate okolnosti, kao što su prije svega zanemarivanje međunarodnog prava i odsustvo unutarnjeg konsenzusa o rezoluciji o Srebrenici, jeste poraz za BiH koji ne samo da udaljava pomirenje, već unosi još veću destabilizaciju i potkopava jedinstvo cijele međunarodne zajednice'', ocijenili su za agenciju Srna iz veleposlanstva Ruske Federacije u BiH.

Produbljivanje raskola

U komentaru dostavljenom Srni povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici, ističe se da ''statistička prednost u broju glasova nije kriterij istine''.

Rusko Veleposlanstvo je navelo kako je ''sjednica Opće skupštine UN-a otkrila produbljivanje raskola u međunarodnoj zajednici'' te da je potvrdila ''da globalna većina ne prihvaća zapadne narative''.

"Sjednica nas je podsjetila na situaciju s 'izglasavanjem' nelegitimnog visokog predstavnika u BiH, kada su zapadni članovi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, kao i članovi koji su im se pridružili, izdajnički prekršili ustaljenu praksu i 'progurali' građanina Njemačke posredstvom prividne većine", naveli su.

Iz ruskog Veleposlanstva upozoravaju da to ''nosi opasnost ne samo za mirovni proces u BiH, već i za cijelu regiju''.

"Bili smo u pravu. Štoviše, ozbiljno je potkopano jedinstvo i cijele međunarodne zajednice", ističe se u komentaru u kojem se navodi kako ''u sličnim, izuzetno osjetljivim pitanjima, statistička dominacija nije znak istinitosti''.

Rezolucija ne nagovještava ništa dobro

A naročito, ukazali su, ''pod vodstvom 'civiliziranih' zapadnih neokolonijalista, koje ne možemo da kvalificiramo kao ništa drugo nego kao udruženi zločinački poduhvat, koji djeluje isključivo posredstvom sankcija, prijetnji, ucjena za postizanje svojih sebičnih namjera''.

''S ove točke gledišta, nažalost, rezolucija Opće skupštine UN ne nagovještava BiH ništa dobro. Glavni cilj u BiH jeste međunacionalno pomirenje. Ovaj cilj moguće je postići isključivo putem unutarnje dijaloga", naveli su iz ruskog Veleposlanstva.

Nakon usvajanja rezolucije, uslijedile su brojne reakcije među kojima je ona Milorada Dodika, predsjednika RS-a, koji je rekao kako je rješenje razmimoilaženje s Federacijom BiH. na to je reagiralo američko Veleposlanstvo u BiH koje je objavilo kako bi to bio kraj za Republiku Srpsku.

Nakon što je Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici s 84 glasa za, 19 protiv i 68 suzdržanih, srpski su dužnosnici proglasili svojom moralnom pobjedom.

Srbijanski predsjednik, Aleksandar Vučić, rekao je pak kako je pokazao ''kako se bori za Srbiju''.

Kopirati
Drag cursor here to close