"Činjenice su jasne"

Veleposlanstvo SAD-a: "Razdruživanje" RS ne znači kraj BiH nego kraj RS

"Put koji Dodik predlaže bi osigurao da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokraciji kakav zaslužuju", zaključili su iz Veleposlanstva SAD-a.
Vijesti / Politika | 24. 05. 2024. u 10:40 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Secesija ili 'razdruživanje' Republike Srpske (RS) ne znači neovisnost RS niti kraj Bosne i Hercegovine (BiH), nego znači kraj RS", priopćeno je iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

Kako su istaknuli, predsjednik RS Milorad Dodik u četvrtak je objavio da je Vlada Republike Srpske donijela službenu odluku da predloži 'razdruživanje' RS od BiH.

Činjenice su 'jednostavne i jasne' 

"Drugim riječima, to znači secesiju RS; to je opasno, neodgovorno, antidaytonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD. Sjedinjene Države branit će ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku", istaknuli su iz Veleposlanstva SAD-a.

Dodali su kako Dodik i Vlada RS pokušavaju objasniti tu odluku "skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem".

"Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog dužnosnika kojom se poziva na ukidanje RS. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine", naveli su iz Veleposlanstva SAD-a te dodali:

"Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili 'razdruživanje' ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili 'razdruživanje' RS ne znači neovisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS".

Iz Velepposlanstva SAD-a su upozorili kako Dodikove aktivnosti izlažu riziku budućnost unutar euro-atlanstkih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele.

"Put koji on predlaže bi osigurao da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokraciji kakav zaslužuju", zaključili su iz Veleposlanstva SAD-a.

"Nije secesija nego mirno razdruživanje"

Podsjetimo, predsjednik RS Milorad Dodik u četvrtak je kazao kako će u sljedećih 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Daytonskog sporazuma, biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju, jer srpski narod više ne može živjeti u BiH.

"Mi danas krećemo s formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložit ćemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcioniranja gospodarstva i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja", rekao je Dodik u Bratuncu.

Premijer RS, Radovan Višković, rekao je kako će Sporazum o mirnom razdruživanju pripremiti Vlada RS.

"Ovo nije secesija, mirno razdruživanje nije secesija", rekao je Višković nakon sjednice Vlade Republike Srpske u Srebrenici.

Dodik se u četvrtak obratio medijima i nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Istaknuo je kako nisu uspjeli imati ni većinu, što pokazuje da je riječ o promašenoj rezoluciji.

Dodik je kazao da 84 glasa 'za' nisu dovoljna.

'Amerikanci će reći da je dovoljno 84 glasa "za", ali po kojem principu je to dovoljno? Je li to demokratski? Pa nas na Zapadu uče da je demokratska većina ona koja je natpolovična od ukupnog broja. Nemaju to?', upitao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close